Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Fernandez, a rămas fără imunitate parlamentară

Legislativul argentinian i-a ridicat miercuri imunitatea parlamentară fostei preşedinte Cristina Kirchner, permiţând astfel ca mai multe reşedinţe ale acesteia să fie percheziţionate în cadrul unui mare scandal de corupţie, relatează joi dpa.

23 aug. 2018, 09:42
Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Fernandez, a rămas fără imunitate parlamentară

Fernandez este suspectată de implicare într-un scandal de corupţie care se presupune că a avut loc în timpul preşedinţiei sale în perioada 2007-2015 şi a predecesorului ei, fostul ei soţ Nestor Kirchner (2003-2007), decedat în urma unei crize cardiace în 2010.

Antreprenori în domeniul construcţiilor şi al energiei sunt suspectaţi că ar fi plătit sute de milioane de dolari mită guvernelor Kirchner în schimbul contractelor publice, informează Agerpres.

În calitate de senator, Fernandez s-a bucurat de imunitate parlamentară. Ea s-a alăturat miercuri altor senatori şi a votat pentru ridicarea imunităţii ei parlamentare, însă a respins acuzaţiile împotriva ei despre care a spus că sunt motivate politic.

Citeşte şi Zeci de mii de oameni cer ridicarea imunităţii parlamentare a fostului preşedinte

Acest scandal a plecat de la caietele în care şoferul unui ministru-adjunct nota livrările de saci plini cu dolari, plăţi provenind de la societăţile BTP, către ministere sau reşedinţa prezidenţială, ocupată la acea vreme de Nestor şi Cristina Kirchner, care au condus Argentina din 2003 până în 2015, potrivit Agerpres

Cristina Kirchner este pusă sub acuzare în mai multe dosare şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost plasaţi în detenţie preventivă sub suspiciune de corupţie.

Marţi, zeci de mii de argentinieni s-au adunat marţi în faţa parlamentului din Buenos Aires, pentru a cere ridicarea imunităţii parlamentare a fostei preşedinte Cristina Kirchner.