Fosta primărie a lui Iohannis, amendată cu 5.000 de lei de CNCD pentru discriminarea romilor

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, amendarea instituţiei primarului din Sibiu pentru discriminarea comunităţii rome.

RomaniaTV.net
15 iun. 2016, 19:49
Fosta primărie a lui Iohannis, amendată cu 5.000 de lei de CNCD pentru discriminarea romilor

O amendă de 5.000 lei a fost aplicată pentru: „Refuzul instituţiei primarului din Sibiu de a promova investiţii de infrastructură (apă potabilă, canalizare, drumuri etc.) pentru grupul vulnerabil reprezentat de comunitatea de romi, respectiv sugestia (direcţionarea) instituţiei primarului Sibiului pentru comunitatea romă de a se muta în zona rurală a judeţului Sibiu”.

De asemenea, un angajat al Prefecturii Călăraşi a fost amendat cu 5.000 de lei pentru o declaraţie făcută la adresa unei colege, consilier pe problematica romilor.

Citeşte şi: De ce sunt discriminaţi romii. De când se foloseşte cuvântul „rom” în România ANALIZĂ

„Afirmaţia ‘Cioară puturoasă, du-te la muncă!’, făcută de un angajat al Prefecturii Călăraşi la adresa colegei, consilier pe problematica romilor, reprezintă discriminare conform art. 2 alin. 1 şi art. 15 din OG nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează CNCD.

Deciziile au fost adoptate în unanimitate de către cei şapte membri ai Colegiului CNCD, prezenţi la şedinţă.

Potrivit sursei citate, Hotelul Muntenia din Piteşti, secţiile de poliţie nr. 1 şi nr. 3 din Piteşti, precum şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au fost amendate pentru neaccesibilizarea clădirilor şi a toaletelor din incinta lor, precum şi pentru neasigurarea unor locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

CNCD a discutat, în acest context, şi despre Judecătoria Piteşti, fără a aplica însă o amendă, deoarece această instituţie a primit deja o sancţiune cu amendă contravenţională din partea Inspecţiei Sociale din cadrul Ministerului Muncii.