Fosta secretară a lui Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a murit la 106 ani

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a încetat din viață, vineri, la Munchen, la vârsta de 106 ani, a transmis BBC News online.

30 ian. 2017, 10:06
Fosta secretară a lui Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a murit la 106 ani

Despre experiența trăită ca secretară a unuia din cei mai mari criminali de război naziști, Brunhilde Pomsel nu a vorbit public până în anii din urmă, când a acordat mai întâi un interviu unei publicații, în 2011, iar apoi a fost protagonista unui film documentar, potrivit Agerpres.

În documentar, intitulat „O viață germană” și lansat în iunie 2016, ea declara că nu a știut nimic despre uciderea a şase milioane de evrei în timpul Holocaustului, fiind o simplă secretară.

„Nu m-aș considera vinovată. Doar dacă nu ajungi să învinovățești toată populația germană pentru că a permis acelui guvern să ajungă la putere. Asta am făcut-o toți. Inclusiv eu”, a declarat ea.

Născută în ianuarie 1911, Brunhilde Pomsel a lucrat mai întâi pentru un agent de asigurări evreu.

Deși în documentar s-a declarat apolitică, a explicat că a intrat în partidul nazist la instalarea acestuia la putere, în 1933, pentru a obține un loc de muncă guvernamental la postul național de radio.

Abilitățile ei de dactilografă au adus-o în 1942 în postul de secretară a lui Joseph Goebbels, când acesta deținea funcția de ministru al propagandei. Pe fostul ei șef l-a descris drept „un bărbat prezentabil (…) puțin cam scund”, mereu foarte îngrijit și bine îmbrăcat, însă arogant.

„Oamenii care astăzi spun că ar fi făcut mai mult pentru acei bieți evrei persecutați (…) Chiar cred că sunt sinceri când spun asta. Însă nu ar fi făcut-o”, mai afirma ea în documentar.

Pomsel a fost luată prizonieră de trupele sovietice la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a petrecut cinci ani în lagăre de detenție. În 1950 s-a angajat la postul de radio german, unde a lucrat timp de 20 de ani.

CITEŞTE ŞI: Moştenitorii soţiei lui Joseph Goebbels, CEA MAI BOGATĂ familie a Germaniei