Fosta şefă AEP Ana Maria Pătru, achitată în dosarul de corupţie

Fosta şefă AEP Ana Maria Pătru a fost achitată de magistraţii Tribunalului Bucureşti în dosarul în care era acuzată de trafic de influenţă şi spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro. Decizia nu e definitivă.

RomaniaTV.net
13 ian. 2020, 10:05
Fosta şefă AEP Ana Maria Pătru, achitată în dosarul de corupţie

„Dispune achitarea inculpatei Pătru Ana-Maria. Constată că inculpata a fost reţinută in data de 15/16.11. 2016 şi arestat preventiv la domiciliu in perioada 16.11.2016-17.02.2017. Ridică măsura asiguratorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

Fostul preşedinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti în decembrie 2016, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.

Potrivit procurorilor DNA, „în perioada aprilie – iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (A.E.P.) – funcţie cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”.

Anchetatorii susţin că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru „a disimulat provenienţa sumei”, folosind un circuit financiar fictiv care a constat în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soţul ei.

„În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al A.E.P., inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, inculpata a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”, se mai arată în comunicatul DNA.

Tot în 2011, spun procurorii, Pătru a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă Ana Maria Pătru a cumpărat un autovehicul Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al acestuia, în acelaşi an, l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.