Fostele judecătoare Antonela Costache şi Viorica Dinu, condamnate la 8 ani de închisoare cu executare

Fostele judecătoare Antonela Costache și Viorica Dinu au fost condamnate joi de Curtea de Apel București la câte 8 ani închisoare, pentru luare de mită și trafic de influență. Decizia nu este definitivă.

16 iun. 2016, 14:13
Fostele judecătoare Antonela Costache şi Viorica Dinu, condamnate la 8 ani de închisoare cu executare

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost interceptate în incinta Tribunalului Bucureşti înainte de 2013, iar în urma probelor administrate de procurori, au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită şi organizare de grup infracţional. Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Avocaţii judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache cer ANULAREA interceptărilor din dosar

Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 – februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină la Tribunalul Bucureşti o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

La 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secţia II-a penală a Tribunalului Bucureşti, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu şi Costache. Procurorii suţin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci preşedinte al Secţiei Secţiei a II-a penale, care a introdus şi a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate şi parametri de timp), „fără drept (cu depăşirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.