Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu, obligat să se prezinte la Comisia Nana VIDEO

Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu nu poate să scape de audierea din comisia Nana. Senatorul PSD, Gabriela Fire susţine că există o lege ministerială care prevede obligativitatea ca membrii guvernului să se prezinte la audierile din comisii atunci când sunt chemaţi.

10 feb. 2014, 12:52
Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu, obligat să se prezinte la Comisia Nana VIDEO

„Adrian Rădulescu a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si director de cabinet tot in Ministerul Agricutlurii si cred ca nu uita ca in legea resposabilitatii ministeriale scrie ca membrii cabinetului au obligatia sa se prezinte la comsiile parlamentare. Legea prevede amenzi, efecte si consecinte”, a declarat senatorul Gabriela Firea.

Mai mult, preşedintele Comisiei Nana, Eugen Nicolicea, susţine că dacă Adrian Rădulescu refuză să vină, poate fi adus cu mandat.

„Articolul acela care prevede citarea, invitarea si prezentarea martorului se aplica corespunzator iar faza urmatoare poate fi aducerea cu mandat”, a spus Nicolicea.

Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial, nu s-a prezentat, luni, la audierea din Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi.

„Am constatat faptul că domnul Adrian Rădulescu nu s-a prezentat la audieri. Am dori să ştim un motiv pentru care a absentat. Noi l-am invitat la această Comisie într-un cadru legal şi în scris atât la locul de muncă cât şi acasă. Dumnealui corespondează cu noi prin presă. Eu nu cred că i-am transmis invitaţia prin presă. Domnul Adrian Rădulescu nu cred că uită faptul că a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi director de cabinet. Prin urmare, legea responsabilităţii ministeriale se referă şi la domnia sa. Această lege spune foarte clar că reprezentanţii Guvernului au obligativitatea legală de a se prezenta la Comisiile parlamentare şi de a răspunde oricărei solicitări. A fost secretar de stat din ianuarie 2010 până în septembrie 2011 şi director de cabinet din 2007 până la sfârşitul lui 2008”, a declarat senatoarea Gabriel Firea, la Palatul Parlamentului.

Firea a spus că, probabil, îi va fi trimisă încă o invitaţie fostului consilier prezidenţial.

Secretara Primăriei comunei Nana, Tudoriţa Nicolae, a afirmat pe 21 ianuarie că Adrian Rădulescu este cel care a depus la Registrul agricol documentele pentru terenul cumpărat de Ioana Băsescu.

„Nu am fost niciodată contactată de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu. Era normal să aflu că Ioana Băsescu a cumpărat teren la Nana, pentru că fiecare om când îşi cumpără o suprafaţă de teren vine la primărie să o declare. Am aflat că a cumpărat teren la noi când a venit la primărie, la Registrul agricol, să îl declare. Nu a venit la mine. Noi am făcut o situaţie a terenurilor şi atunci era normal să văd, dar când am aflat, tranzacţia era făcută. Consilierul prezidenţial a venit şi a adus nişte documente la Registrul agricol, nu s-a întâlnit cu mine, nu m-a văzut. Lucrătorul de la Registrul agricol mi-a spus că tranzacţia a fost înregistrată de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, nu ştiu în ce calitate”, a declarat secretara Primăriei Nana.

Ea a precizat că proprietarii pot delega pe cine doresc să înregistreze actele la primărie.

În aceeaşi zi, preşedintele Comisiei Nana, Eugen Nicolicea, a afirmat că agentul agricol de la Primăria Nana a confirmat la audieri faptul că Adrian Rădulescu a depus documentele pentru înregistrarea terenurilor cumpărate de Ioana Băsescu şi că Rădulescu nu a avut niciun fel de procură, aceasta nefiind necesară.

Eugen Nicolicea a adăugat că agentul agricol al Primăriei Nana a precizat că nu ştie cu ce maşină a venit Adrian Rădulescu, pentru că nu a ieşit din primărie, că nu s-a prezentat a fi consilier prezidenţial, că nu a stat de vorbă cu el niciodată până atunci şi că îl ştia de la televizor ca fiind ministru al Agriculturii, că nu i-a cerut niciun document şi nu i s-a arătat niciun document de reprezentare.