Fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională: „România este hărţuită de avioanele ruseşti”

Fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, de declarat într-un interviu că "România este hărţuită de avioanele ruseşti". Avioanele ruseşti zboară foarte aproape de spaţiul aerian românesc pentru a testa capabilitatea de reacţie a aviaţiei militare din ţara noastră. De fiecare dată avioanele ruşilor au fost interceptate de MIG-urile 21 Lancer româneşti aflate în alertă la bazele de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.

18 feb. 2015, 12:42

Iulian Fota, cel care i-a fost consilier pe probleme de securitate naţională fostului preşedinte Traian Băsescu, crede că situaţia din Ucraina se va transforma într-un conflict îngheţat, şi că „probabilitatea că România să fie victima sau să fie angrenată într-un scenariu militar e mai bine conturată că altădată”.

Iulian Fota atrage atenţia asupra faptului că „suntem deja hărţuiţi de avioane militare ruseşti care vin şi zboară ostentativ pe la graniţele noastre” şi le cere jurnaliştilor să nu facă jocul propagandistic al adversarului.

„Am intrat într-o perioada internaţională mult mai complicată şi mai proastă decât altădată şi probabilitatea că România să fie victima sau să fie angrenată într-un scenariu militar e mai bine conturată că altădată. Dacă altădată un astfel de scenariu militar era inexistent, mai ales după ce fosta Iugoslavie s-a liniştit, în momentul asta nu-l mai putem exclude din evaluările noastre. Cea mai bună dovadă: că suntem deja hărţuiţi de avioane militare ruseşti care vin şi zboară ostentativ pe la graniţele noastre, ne obligă să ridicăm aviaţia militară în aer. De asemenea, îi testează pe bulgari şi pe turci. Deci suntem deja într-o faza în care acum 3-4 ani nu eram”, a declarat acesta într-un interviu acordat Ziare.com.

Fostul consilier prezidenţial îşi exprimă regretul că n-a fost mai convingător în discuţiile purtate la Washington înainte de declanşarea crizei din Ucraina. Iulian Fota susţine că a ridicat semne de întrebare cu privire la ce se întâmplă în zona Marii Negre, dar i s-a spus să iasă din „rusofobia noastră tradiţională”.