Fostul consilier prezidenţial Rădulescu: Invitaţia la Comisia Nana e ilegală, e adresată unei persoane fizice

Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, că invitaţia care i-a fost adresată de Comisia Nana pentru a se prezenta la audiere este ilegală, deoarece Constituţia nu permite unei comisii parlamentare să ancheteze o persoană fizică.

RomaniaTV.net
13 feb. 2014, 20:08
Fostul consilier prezidenţial Rădulescu: Invitaţia la Comisia Nana e ilegală, e adresată unei persoane fizice

”Atât timp cât eu respect legile acestei ţări şi nimeni nu e mai presus de lege, nici Parlamentul nu e mai presus de lege. Această comisie a făcut o invitaţie ilegală, unei persoane fizice. Conform Constituţiei, articolul 111, comisiile parlamentare pot să ancheteze, să facă anchete pentru organismele subordonate, guvern, ministere, SRI şi aşa mai departe. Când discutăm despre persoane fizice, este interzis să facă această chestiune”, a spus Rădulescu.

Acesta a explicat şi cum a aflat de terenul de la Nana. ”Eram cu nişte colegi, mi-a zis unul: ‘Domnule, preşedintele mai vrea teren sau glumea?’ I-am zis că vrea, dar ce vrea dânsul 300 de hectare la un loc şi lângă Bucureşti, niciodată! Zice: ‘Ştiu eu 300 de hectare’. Unde? ‘La Nana, hai cu mine’. Ne-am suit în maşină, m-am dus, l-am văzut, fermierul respectiv cultivase numai porumb, avea un prepeleac, era pe sus pe acolo, a coborât, l-am întrebat ce şi cum, mi-a spus tot. Cunoşteam zona, că eu acolo mi-am desfăşurat activitatea mulţi ani în sectorul privat. Mi-a dat numărul de telefon, m-am dus la domnul preşedinte. Recunosc şi eu, m-am mândrit, nu credeam că pot găsi aşa ceva vreodată, în cel mai bun teren al României, 300 de hectare la un loc. I-am mai spus: vă dau trei consultanţi care se ocupă de chestiunea asta, dumneavoastră vă alegeţi unul. Şi mi-am terminat misiunea”, a precizat Adrian Rădulescu.

Acesta a adăugat că în prima zi în care a fost scandalul privind terenul de la Nana achiziţionat de familia preşedintelui s-a dus la televiziune şi a explicat implicaţia sa. ”Nu am ce să mai spun. A, mai era chestiunea aia că am depus contractul. Aşa este. Într-o zi eram, nu îmi mai aduc aminte, octombrie…mi-am luat trei zile de concediu că am făcut un abator împreună cu copiii mei şi făceam nişte probe. De la abator de la mine şi până la Nana sunt şapte kilometri. Şi m-a sunat Ioana (Ioana Băsescu, n.r.): ‘Domnul Rădulescu, când vă mai duceţi pe la fermă, îmi duceţi şi mie contractul?’ Da, Ioana. Zice: ‘Vi-l dau pe email’. Mi l-a dat pe email, l-am scos. Un minut a durat. M-am dus, nu la secretară, minte, nu am văzut-o niciodată. La agentul agricol cu contractul pentru cumpărarea terenului: ‘Vă salut, domnul Rădulescu’ şi am plecat. Asta a fost tot. Ce să spun mai mult?”, a povestit Adrian Rădulescu.

Fostul consilier prezidenţial susţine că membrii comisiei Nana sunt interesaţi de răspunsuri la subiecte pe care el nu le cunoaşte, despre retrocedări sau subvenţii.

”Spuneau acolo: cum s-au retrocedat terenurile? De unde să ştiu eu? Doi, cum s-au luat subvenţiile? Păi am lucrat eu p-acolo vreodată, am fost la Direcţia Agricolă, undeva? Nu. Care au fost transferurile de teren de la stat la primărie? Habar nu aveam. Şi mai era o chestiune: cum s-au vândut terenurile în ultimii 23 de ani? Băi nene, ce am fost eu… dacă scriau mai departe, ultimul punct: să ne explicaţi cum aţi procedat în vederea cumpărării de teren către Ioana Băsescu, mă duceam, la lucrul ăsta am ce să vă spun. Deci asta e tot. De ce să mă duc? Să facă ei circ cu mine?!”, a mai spus Adrian Rădulescu.

Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, ar putea decide aducerea fostului consilier prezidenţial Adrian Rădulescu la audieri ‘prin procedura de citare, audiere şi de aducere a martorilor’, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei, deputatul Eugen Nicolicea.

Potrivit acestuia, Comisia poate să renunţe la audierea unui martor dacă se consideră că nu mai este nevoie. ‘Între timp am luat toate declaraţiile domnului Rădulescu din presă şi practic domnia sa nu ar avea de clarificat decât nişte neconcordanţe’, a precizat deputatul.

Eugen Nicolicea a precizat că secretara primăriei Nana, Tudoriţa Nicolae, a venit, miercuri, la audieri şi a adus documentele şi explicaţiile convenite anterior.