Fostul criminal nazist Eric Priebke va fi înmormântat în Italia

Un acord a fost încheiat pentru a i se oferi un mormânt în Italia lui Erich Priebke, a anunţat sâmbătă avocatul fostului criminal nazist.

20 oct. 2013, 11:40
Fostul criminal nazist Eric Priebke va fi înmormântat în Italia

Avocatul fostului criminal nazist Eric Priebke a anunţat că a fost încheiat un acord pentru a i se oferi un mormânt în Italia lui Erich Priebke. „Totul s-a rezolvat. S-a ajuns la un acord cu autorităţile pentru mormântul lui Erich Priebke într-un loc ţinut secret”, a declarat Paolo Giachini. Funeraliile fostului membru al SS, decedat la 11 octombrie la vârsta de 100 de ani, au fost suspendate, nicio ţară nedorind să găzduiască pe teritoriul său mormântul acestuia, de teamă să nu devină un loc de reuniune pentru neonazişti.

Avocatul a declarat pentru agenţia italiană de presă Ansa că „mormântul se află între Germania şi Italia, în orice caz într-una dintre cele două ţări”. La întrebarea AFP dacă „înhumarea va avea loc în Italia”, avocatul a răspuns: „Da”, informează Mediafax.

„Bineînţeles, nu va fi la Roma sau în regiune deoarece o ordonanţă a prefectului interzice acest lucru”, a precizat Giachini. Potrivit lui, „acordul găsit mulţumeşte familia, cerinţele etice şi spirituale”. După agitaţia stârnită de aceste funeralii, „se va organiza o ceremonie pentru rude”, a promis avocatul.

Priebke a fost condamnat pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Ardeatine, unde 335 de civili, inclusiv 75 de evrei, au fost ucişi, în 1944, ca represalii faţă de un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de militari germani. El trăia de aproximativ 15 ani în capitala italiană, sub arest la domiciliul unuia dintre avocaţii săi. Funeraliile religioase celebrate marţi în apropiere de capitală au fost marcate de incidente.