Fostul deputat Ion Stan, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Fostul deputatul Ion Stan, fost vicepreședinte al Comisiei SRI, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a găsit vinovat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Stan şi-ar fi exercitat influenţa în vederea obţinerii unor contracte cu statul pentru un afacerist, în schimbul obţinerii de bani pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare din 2009. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, informează evz.ro.

RomaniaTV.net
12 mart. 2015, 14:03
Fostul deputat Ion Stan, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Judecătorii au mai decis să confişte şi aproape 600.000 de lei din averea fostului deputat PSD şi să impună sechestrul pe bunurile imobile care îi aparţin.

„În baza art.19 din Legea nr.78/2000 confiscă în favoarea statului de la inculpatul Stan Ion sumele de 45.000 lei şi de 535.000 lei. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr.334/P/2012 din 18 decembrie 2012 asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Stan Ion până la concurenţa sumei de 580.302 lei. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 25.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 25 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cu apel.”

Deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, la 27 februarie, fiind acuzat că ar fi pretins sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Stan Ion, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

„Inculpatul Stan Ion a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător. În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.

În perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei. În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător”, se arată în comunicatul DNA.