Fostul deputat Ştefan Buciuta, trimis în judecată pentru conflict de interese

Ştefan Buciuta, deputat din partea minorităţii ucrainene în mandatul 2008-2012, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de aproape 60.000 de lei.

RomaniaTV.net
01 nov. 2013, 16:26
Fostul deputat Ştefan Buciuta, trimis în judecată pentru conflict de interese

Dosarul în care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică l-au trimis în judecată pe Ştefan Buciuta pentru conflict de interese va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ştefan Buciuta, deputat în legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputaţilor o cerere de angajare a fiicei sale şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 – septembrie 2012), „în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei”.

Ştefan Buciuta a fost deputat din partea minorităţii ucrainene în Camera Deputaţilor, în mandatul 2008-2012.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în 27 septembrie, că a cerut Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe fostul deputat Ştefan Buciuta, pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, din 2008 până în 2012.

Potrivit ANI, Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 – 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş – Colegiul uninominal nr. 7.

De asemenea, în urma evaluării au rezultat şi indicii privind posibila încălcare de către Ştefan Buciuta a dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin angajarea fiicei sale la biroul parlamentar, preciza atunci ANI.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.