Fostul director al FBI şi fostul secretar al Justiţiei, chemaţi la audieri cu uşile închise

Fostul director FBI James Comey şi fostul secretar al Justiţiei Loretta Lynch, convocaţi în la audieri cu uşile închise, la începutul lui decembrie, în Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor.

23 nov. 2018, 16:01
Fostul director al FBI şi fostul secretar al Justiţiei, chemaţi la audieri cu uşile închise

Fostul director FBI James Comey, destituit în mai 2017 de către Donald Trump, a anunţat că a fost convocat să compară – cu uşile închise – într-o comisie a Camerei reprezentanţilor, relatează AFP.

 Potrivit unor documente publicate de postul CBS News, în afară de fostul director al poliţiei federale, o convocare – la începutul lui decembrie în Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor – a primit şi Loretta Lynch, un fost secretar al Justiţiei al lui Barack Obama. Motivul acestei convocări nu a fost dezvăluit de către Comisie, potrivit news.ro.

În pofida faptului că democraţii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor în alegerile legislative de la jumătate de mandat, la începutul lui noiembrie, noii aleşi vor intra în funcţie abia în ianuarie, iar Partidul Republican al preşedintelui Donald Trump continuă să domine Camera inferioară a Congresului până atunci.

Această informaţie apare după ce cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit marţi că locatarul Ccasei Albe vrea ca Departamentul Justiţiei să efectueze o anchetă cu privire la Hillary Clinton şi James Comey, potrivit news.ro.

”Thanksgiving fericit. Am primit o somaţie să compar în Camera republicană. Sunt înclinat în continuare să răspund tuturor întrebărilor în mod public”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter James Comey. ”Însă mă voi opune unei audieri «cu uşile închise», pentru că m-am săturat de divulgările lor selective şi de deformarea lor” a faptelor, a continuat el.

James Comey, destituit de Trump, a fost după aceea foarte critic cu preşedintele american. El a fost acuzat – fără vreo probă – de către magnatul în domeniul imobiliar că a divulgat presei informaţii confidenţiale.

În virtutea separării puterilor în stat, preşedintele Statelor Unite nu este autorizat să intervină în dosare judiciare. Însă Donald Trump este suspectat cu regularitate că vrea să se folosească de funcţie pentru a exercita presiuni asupra cursului justiţiei.