Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, trimis în judecată de DNA pentru corupţie

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, şi alte patru persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet, şi Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, au fost trimişi în judecată de DNA, într-un dosar de corupţie.

RomaniaTV.net
17 mai 2013, 18:48
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, trimis în judecată de DNA pentru corupţie

Potrivit unui comunicat de vineri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Iuliana Coruţ, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), este acuzată de luare de mită şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor), a fost deferită justiţiei pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

Cristiana Bigan este acuzată de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, mai precizează DNA.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte două persoane, respectiv Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ, acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi fiul acesteiea, Paul Cristian Ferchedău, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de uz de fals.

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMPS) a publicat pe pagina de internet proprie un anunţ pentru organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Program.

Concursul urma a se derula în două etape (probă scrisă şi interviu), în zilele de 6 şi 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidaţi, printre care şi Paul Cristian Ferchedău.

DNA susţine că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

„Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poşta electronică, lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial. După susţinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou şi au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun că Ferchedău, deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, susţine DNA, după predarea lucrărilor, inculpata Mănuceanu Paula, la iniţiativa lui Coruţ Iuliana ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău Paul Cristian în biroul şi sub supravegherea sa. În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian.

La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia contractuală de Consilier pentru probleme europene în cadrul DG AM POSDRU.

În schimbul intervenţiei pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în zilele de 24 şi 25 octombrie, Iuliana Coruţ a pretins în nume propriu, de la mama candidatului, sume de bani, bunuri şi alte foloase, susţine DNA. De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruţ ar mai fi pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa şi colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor.

La data de 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a candidatului Ferchedău Paul Cristian, inculpata Coruţ Iuliana ar fi pretins de la Bigan Cristiana foloase pentru Mănuceanu Paula, solicitare făcută tot prin intermediul lui Dumitriu Simona, mai susţin procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În 11 februarie, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iulia Coruţ, şi-a prezentat demisia de onoare, pentru a nu fi afectată imaginea ministerului şi a ministrului Mariana Câmpeanu.