Fostul director general al BVB Valentin Ionescu candidează pentru un loc în CA la SIF Moldova

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu şi-a depus candidatura pentru un loc vacant în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2).

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 20:46
Fostul director general al BVB Valentin Ionescu candidează pentru un loc în CA la SIF Moldova

Ionescu a fost director general al BVB în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2011 şi are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi pe bursele din Praga şi Viena.

 

Alături de Ionescu şi-a mai depus candidatura şi directorul reprezentanţei Suceava a SIF Moldova, Niculae Skokan.

 

Vineri a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, iar AGA va avea loc în data de 5 aprilie.

 

Postul din Consiliul de Administraţie al SIF Moldova este vacant după revocarea lui Matei Alexandru, fost şef al SIF Moldova, din funcţia de administrator pentru prejudicierea SIF ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general. Matei Alexandru a fost revocat la 24 septembrie de acţionari.

 

Deşi conducerea SIF Moldova a convocat acţionarii în noiembrie pentru completarea numărului de membri în CA, niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a primit luni voturile necesare de la acţionari.

 

Printre candidaţii de atunci s-au numărat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş, dar şi Mircea Ursache, fost preşedinte AVAS. În cursă s-au mai înscris Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc.

 

În AGA programată pentru aprilie urmează să fie dezbătută o propunere de triplare a capitalului social, la 155,7 milioane lei. Acţiunile nesubscrise de acţionari la finalul primei etape a majorării capitalului vor putea fi vândute pe bursă, printr-o ofertă adresată celorlalţi investitori.

 

Tot atunci, acţionarii vor analiza şi valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma să le distribuie din profitul record înregistrat anul trecut. Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiuni, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totală a dividendelor care ar urma să fie acordate în acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) şi reprezintă aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro).

 

Acţiunile SIF Moldova au crescut nesemnificativ în şedinţa bursieră de vineri cu 0,07%, la 1,451 lei. Raportat la acest preţ, capitalizarea SIF Moldova este de 753,2 milioane lei (172,9 milioane euro).