Ioan Talpeş, despre închisorile CIA: Ion Iliescu a făcut o GREŞEALĂ. Nu s-a discutat despre un loc de detenţie

Ioan Talpeş, fostul șef al administrației prezidențiale, consideră că Ion Iliescu a făcut o greșeală, atunci când a redeschis subiectul închisorilor CIA din România și alte state europene.

02 mai 2015, 13:33
Ioan Talpeş, despre închisorile CIA: Ion Iliescu a făcut o GREŞEALĂ. Nu s-a discutat despre un loc de detenţie

Ioan Talpeş a declarat că, în încercarea de a explica de fapt cum stau lucurile, fostul preşedinte a făcut o confuzie între termeni. Fapt ce schimbă, însă, lucrurile radical.

CITEŞTE ŞI: ION ILIESCU: NU am confirmat existenţa închisorilor CIA în România. E RIDICOLĂ afirmaţia privind jocul RUŞILOR

Chiar și așa, partea română nu s-a implicat cu nimic în acțiunile serviciilor americane.

Preşedintele Ion Iliescu a făcut o mare greşeală. A vorbit despre un sediu al CIA. Sediu are cu totul alte conotaţii. Atunci s-a creat o confuzie. C.I.A. voia să-şi facă o bază în România, să aibă o locaţie din care să-şi poată desfăşura acţiunile de cooperare cu noi. Cu noi nu s-a discutat chestiunea unui loc de detenţie”, a declarat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi al SIE.

Ioan Talpeş mai e de părere că din partea României, era doar un act de bună credință, scrie B1TV.

„Înţelegerea a fost că partea română nu se ocupă de nimic, nu este antrenată în nicio acţiune, că să fie doar propria lor răspundere. Serviciile noastre nu au ştiut nimic. Le-am interzis să se ocupe de acest lucru”, a precizat Talpeş.

Fostul şef al administraţiei prezidenţiale mai crede că dacă istoria s-ar repeta, ar cere mai multe detalii, înainte de a se pronunța pe un astfel de subiect.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: Ca prim-ministru, nu am avut informaţii legate de existenţa unor închisori CIA

„Dacă ar fi să mai fiu în situaţia de a mai semna o dată, după experienţa aceasta, categoric aş cere să mi se spună despre ce e vorba. Dar acum suntem membri NATO. Dacă suntem colegi, trebuie să ştim şi noi, estte vorba de teritoriul nostru. Atunci nu eram colegi. Cine se preface că nu ştie chestia asta, să fie sănătos pe propria conştiinţă”, mai spune acesta.

Subiectul închisorilor CIA din Europa a fost readus în atenția publică de Ion Iliescu. Fostul șef al statului a declarat într-un interviu pentru Der Spigel, că a aprobat pentru țara noastră, un „sediu” pentru CIA, în 2002-2003.