Fostul episcop al Huşilor, arestat pentru agresiuni sexuale asupra minorilor şi apoi eliberat, continuă să slujească

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Onilă, a continuat să slujească în pofida faptului că nu mai are dreptul să ţină slujbe, ca urmare a scandalului sexual în care a fost implicat. În urma acuzaţiilor de abuz sexual asupra minorilor, fostul preot a fost arestat, apoi eliberat. Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august 2017.

RomaniaTV.net
15 iun. 2020, 16:10
Fostul episcop al Huşilor, arestat pentru agresiuni sexuale asupra minorilor şi apoi eliberat, continuă să slujească

Jurnaliştii de la site-ul safielumina.ro au intrat în posesia unei fotografii realizate la Mănăstirea Văratec din comuna Agapia, județul Neamț, în ziua de 19 aprilie 2020. Poza a fost publicată chiar pe contul de Facebook al mănăstirii şi a fost făcută publică înainte ca fostul episcop să fie arestat.

După ce a fost eliberat, Corneliu Onilă s-a retras în canon la Mănăstirea Văratec, acesta locuind într-o casă de oaspeți. Fostului episcop al Huşilor Cornel Onilă este cercetat în libertate, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţia sa împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv.

În fotografie, fostul episcop Onilă se află în partea stângă. Potrivit site-ului safielumina.ro, Onilă poartă engolpionul (medalionul cu icoană) de episcopi. În mijlocul fotografiei, la ieșirea din altar, este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În centrul pozei, dar în plan apropiat, este preotul-călugăr Iorest. În dreapta, poate fi văzută maica stareță a Mănăstirii Văratec, monahia Iosefina Giosanu.

Citeşte şi Fostul episcop de Huşi, acuzat că a agresat sexual şi a violat minori, a fost eliberat din închisoare

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fostul episcop de Huşi este cercetat pentru „agresiune sexuală în formă continuată” în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei’, precum şi o infracţiune de „viol în formă continuată”.

În iunie 2017, episcopul Huşilor Corneliu Bârlădeanul (numele bisericesc al lui Corneliu Onilă) a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi. Ulterior, cei trei preoţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Însă, din postura de victimă șantajată, Cornleiu Onilă a fost reținut în cursul lunii mai 2020 de procurorii ieșeni pentru viol și abuz sexual asupra unui elev minor de la seminarul ortodox „Ioan Gură de Aur”, din orașul vasluian unde era profesor.

În același dosar, alături de Onilă, a fost emis mandat de arestare și pentru fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, caterisit și aflat în prezent sub control judiciar, după ce l-a șantajat pe superiorul său ierarhic cu filmări ale abuzurilor sexuale pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și un loc pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alături de Onilă. Jitaru este cercetat pentru trei infracţiuni: „viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor”, „şantaj în formă continuată” şi „agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei”.