Fostul episcop de Huşi va lucra pentru o mănăstire şi va primi bani în funcţie de munca prestată

Purtătorul de cuvânt la Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că fostul episcop de Huşi va locui într-o casă în apropierea unui schit bisericesc, în Episcopia Devei şi Hunedoarei, urmând să primească o remuneraţie în funcţie de munca prestată pentru mânăstirea respectivă.

21 aug. 2017, 11:59
Fostul episcop de Huşi va lucra pentru o mănăstire şi va primi bani în funcţie de munca prestată

„Fostul episcop de Huşi va locui într-o casă pusă temporar la dispoziţia lui, este o locuinţă modestă, care necesită reparaţii şi nu va mai primi salariu de episcop, pentru că nu mai ocupă această funcţie. Acesta va primi o remuneraţie în funcţie de munca prestată. Încă nu i s-a stabilit o fişă a postului, ca să spunem aşa, dar se poate ocupa de îndeletniciri pe parte culturală, el cunoaşte multe limbi străine, a studiat în Germania, poate să facă traduceri, de exemplu, pe care ar putea primi bani”, a declarat purtătotul de cuvânt la Patriarhiei, Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă va mai sluji Corneliu Bârlădeanu, reprezentantul Patriarhiei a explicat că „retragerea fostului episcop de Huşi a adus aceleaşi consecinţe practice ca şi caterisirea, deci, nu mai are dreptul să slujească pentru că nu mai face parte dintr-o treaptă clericală, este un simplu monah”.

„Fostul episcop de Huşi nu mai reprezintă instituţia Bisercii, dar poate fi un simplu călugăr pentru că misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoană căzut, astfel, Corneliu Bârlădeanu se află într-un proces de pocăinţă”, a adăugat Bănescu.

Vineri, Corneliu Bârlădeanu şi-a depus cererea de autoretragere din funcţia de Episcop de Huşi, chiar în ziua în care Sinodul Permanent urma să ia o decizie cu privire la situaţia clericului.

Pe 30 iunie, procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. Ulterior, imaginile au apărut în spaţiul public.

După ce filmarea a fost făcută publică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că după ce a analizat imaginile cu doi bărbaţi întreţinând relaţii sexuale apărute în spaţiul public, poate confirma că unul dintre aceştia este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Citeşte şi Episcopul de Huşi s-a retras temporar din preoţie