Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, pus sub control judiciar pe cauţiune în valoare de 150.000 lei

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, a ajuns, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat de procurori într-un dosar penal.

25 apr. 2016, 11:36
Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, pus sub control judiciar pe cauţiune în valoare de 150.000 lei

UPDATE: Deputatul Constantin Niță, fost ministru al Energiei, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influență. 

El a fost luni la DNA unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la 25 aprilie față de Constantin Niță.

„Inculpatul Niță trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (șase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanțe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția DNA — Secția de Combatere a Corupției la o unitate bancară”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

DNA susține că, în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

„Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță. În consecință, la 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București”, afirmă procurorii.

Anchetatorii au constatat că, la solicitarea lui Niță, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la 2 mai 2013.

„În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Constantin Niță”, mai menționează DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, el trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat; să nu ia legătura direct sau indirect, în niciun mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță; să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

„Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, subliniază sursa citată.

 
 

Procurorii DNA nu au furnizat informaţii referitoare la dosarul în care a fost citat Constantin Niţă.

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. „Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a spus acesta.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea  în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

Fost ministru al Energiei, Constantin Niţă a fost audiat la DNA în dosarul ”Mită la Hidroelectrica”, legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Niţă a afirmat că respinge „orice acuzaţie, afirmaţie, asociere” privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Constantin Niţă este de profesie economist, specializat în marketing. El a fost ministru al IMM-urilor în 2009, în Cabinetul PSD-PDL. De asemenea, în Guvernul Ponta II, Niţă a condus departamentul pentru Energie, iar în Guvernul Ponta III a fost ministru al Economiei.