Fostul ministru al Sănătăţii: „Situaţia e critică în spitale”

Numărul cazurilor de coronavirus creşte în fiecare zi în România, dar pericolul cel mai mare este ca sistemul medical să colapseze. Deja, locurile de la ATI se împuţinează cu fiecare bilanţ.

15 sept. 2021, 07:04
Fostul ministru al Sănătăţii: „Situaţia e critică în spitale”
Victor Costache fost ministru al Sănătăţii

Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, a declarat marți, la B1 TV, că situația în spitalele de boli infecțiose este critică din cauza numărului tot mai mare de pacienți COVID-19 în stare gravă, mulți dintre ei tineri care au refuzat vaccinul și care resping și tratamentul. Soluția ține de accelerarea campaniei de vaccinare și de combaterea fenomenului de fake news, a mai precizat Costache.

Alertă. Focar de Covid la Spitalul Colentina din Capitală. Nouă angajați, confirmați pozitiv

„Sunt medic și sunt în permanentă legătură cu colegii mei de la spitalele de boli infecțioase din țară. Situația e, într-adevăr, critică și sunt și fenomene noi cu care colegii mei nu s-au întâlnit în valurile anterioare. Este vorba despre pacienți din ce în ce mai tineri, afectați de forme severe, care vin de la început cu forme severe. Acestea survin la pacienți nonvaccinați de multe ori, care au refuzat voit vaccinarea și sunt foarte puțin complianți la tratament.

Eu am fost cel care a introdus restricțiile inițiale când încă nu cunoșteam această boală și ne-am luptat cu colegii de aunci pentru introducerea rapidă a stării de urgență care a limitat la început răspândirea COVID-19.

Acum e ușor să arăți cu degetul și e mai puțin important ce a fost, e improtant să reacționăm rapid. Cred că sunt puține soluții, dar stăm mult mai bine ca anul trecut. Acum avem vaccinul, cea mai puternică armă cu care ne putem lupta cu COVID-19”, a declarat Fostul ministru al Sănătăţii.

Rafila: „Clujul va fi primul oraș în carantină ”datorită” faptului că Boc a fost amfitrionul Untold”

Acesta a precizat că în statele cu acoperire vaccinală mare chiar au crescut cazurile de COVID-19, după relaxarea restricțiilor, numai că sunt foarte puțini pacienți cu forme severe.

„Acum e foarte important să accelerăm campania de vaccinare și să luptăm împotriva fenomenului de fake news. (…)

Suntem în al doilea ani în care se va ajunge probabil la învățământ online. Trebuie să învățăm să trăim cu COVID-19 și să ne adaptăm acestei boli care, din păcate, din cauza unor comportamente, probabil va rămâne o boală endemică”, a mai afirmat Victor Costache.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 3.929 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 96 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 675 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 155 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 10 dintre ei fiind la ATI.