Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, audiat în dosarul medicului Lucan. Ungureanu cere să fie audiaţi şefii de structuri SRI

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, a mers luni, la DIICOT, pentru a da declaraţii în dosarul în care medicul Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar pentru delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Totodată, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), va cere Comisiei de control a SRI din Parlament audierea tuturor şefilor de structuri ai SRI din 1990 până azi, să vadă cum au apărat clujenii ”jefuiţi de structuri de tip mafiot”.

08 ian. 2018, 10:41
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, audiat în dosarul medicului Lucan. Ungureanu cere să fie audiaţi şefii de structuri SRI

Vlad Voiculescu a mers luni, la DIICOT, pentru a da declaraţii în dosarul în care medicul Mihai Lucan, în calitate de martor.

„A existat un interes foarte clar al unor oameni care se ocupă cu transplantul să nu existe reguli. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că şi acele puţine reguli au fost încălcate. Domnul Bodog face parte din ministerul Sănătăţii de mulţi ani, el a facut parte din echipa de control la ANT. Dacă mă întrebaţi dacă domnul Lucan se bucură de o oarecare protecţie, atunci, cu siguranţă da. Controalele au arătat mereu aceleaşi lucruri. Că sunt nereguli în alocarea organelor şi că există nereguli în ceea ce priveşte alocarea banilor. În raportul controlului din 2011, reiese clar că nu a fost nicio evidenţă a alocării banilor sau a celor care au făcut transplat. Unde s-au dus organele, de la cine au venit?”, a declarat Vlad Voiculescu, la intrarea în sediul DIICOT”, a afirmat Voiculescu la intrarea la DIICOT, potrivit Mediafax.

Fostul ministru al Sănătăţii, care a fost chemat pentru a da declaraţii în calitate de martor, a mai precizat că, în acest caz, a fost pus „lupul paznic la oi”.

„Vă imaginaţi de ce persoane a fost nevoie ca atâţia ani să nu se atingă nimeni nici de Lucan, nici de ANT. (…) Dacă nu există reguli, nimeni nu ne poate acuza de nimic şi faci ce te duce capul. Erau câţiva oameni care aveau puterea în transplant, domnul Lucan fiind întâi stătător. Informaţiile pe care le avea Lucan din ministerul Sănătăţii depăşeau informaţiile pe care le aveau procurorii sau înainte ca să ajungă la mine. Dimensiunea la care a ajuns ceea ce făcea domnul Lucan este surprinzătoare pentru cineva care nu a avut contact, dar nu ar trebui să ne surprindă. Din fericire nu toţi suntem Lucani, există mulţi oameni cinstiţi în spitale şi între medicii din România. Dar există mai mulţi ca domnul Lucan şi atunci când viaţa unui om depinde de un nemernic, atunci, cu toţii avem datoria să facem ceva”, a completat Voiculescu.

Vlad Voiculescu – care la această oră se află la DIICOT – a mai spus că Florian Bodog a fost în Ministerul Sănătăţii cu mult timp înainte de a fi ministru şi chiar a făcut parte din echipa de control care a mers în inspecţie la ANT în urmă cu şapte ani.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit, într-un mesaj postat duminică pe Facebook, despre transplanturile din România şi despre cum au fost tărăgănate procedurile şi reglementările domeniului pentru că, „dacă nu ai reguli, nimeni nu te poate acuza de nimic”, iar în acest timp „sute sau mii de români au murit pe lista de aşteptare” sau au trăit pentru că s-au împrumutat. „Care este cea mai simplă metodă pentru a te asigura că poţi fura liniştit? Îţi faci singur regulile! Sau… nici nu le faci”, spunea Voiculescu.

Deputatul Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit dosarul Lucan, cere să fie audiaţi şefii de structuri SRI din 1990 până azi

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), va cere Comisiei de control a SRI din Parlament audierea tuturor şefilor de structuri ai SRI din 1990 până azi, să vadă cum au apărat clujenii „jefuiţi de structuri de tip mafiot”.

Emanuel Ungureanu a declarat, luni, presei, la intrarea în sediul SRI Cluj, că a mers acolo pentru a discuta cu şeful structurii despre delapidarea ICUTR Cluj-Napoca, dar şi despre alocarea discreţionară a unor organe.

„Am venit la sediul SRI Cluj pentru a avea o discuţie cu şeful structurii, despre ce a făcut aceasta în aceşti ani pe zona de informare în privinţa delapidării ICUTR Cluj-Napoca, dar şi despre alocarea discreţionară a organelor, nu aş numi, încă, trafic de organe. A fost o lipsă de reacţie din partea sistemului judiciar şi vreau să văd dacă SRI şi-a făcut datoria. Dacă da, voi merge la DIICOT să vedem dacă procurorii Teodora Molnar, Hrudei, Mornăilă şi-au făcut treaba. Să verifice SRI Cluj dacă în intervalul în care medicul Lucan a fost supravegheat, oameni din această structură nu au fost. Voi cere Comisiei de control a SRI din Parlament să audieze toţi şefii de structuri ai SRI din 1990 până azi, să vadă cum şi-au făcut datoria faţă de stat, de cetăţeni, cum ne-au apărat de infecţii nosocomiale, de aceste structuri de tip mafiot care au jefuit clujenii”, a spus Ungureanu.

Acesta a afirmat că va analiza dacă este oportună şi o comisie parlamentară de control, acuzând faptul că în Cluj s-a făcut trafic de organe.

„Au venit străini – italieni, germani, azeri, au intrat prin Aeroport, s-au întors cu avioane militare, alţii au murit şi s-au întors în sicrie speciale. Nu se puteau întâmpla astfel de lucruri fără ca SRI, DIICOT, să ştie aceste lucruri, să fie complice prin tăcere, or chiar parte a acestei structuri de stat mafiot”, a spus Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR Cluj a afirmat că medicul Mihai Lucan, cercetat într-un dosar penal de delapidare, primea informaţii despre diverse controale care îl vizau şi trebuie verificat dacă nu cumva vreun ofiţer SRI l-a informat despre acestea.

„Este suspect că acest caz Lucan nu a fost cercetat de DIICOT Cluj, ci de structura centrală, este extrem de ciudat. Firesc era ca un caz de delapidare, de grup infracţional, să fie în competenţele DIICOT Cluj. Dacă oamenii aceştia nu şi-au făcut datoria răspund sau nu?”, a menţionat Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu este vicepreşedintele al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi omul de la care a pornit dosarul doctorului Mihai Lucan. Acesta a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Transplant din Cluj. Potrivit Libertatea, timp de 14 ani, a făcut reclamaţii împotriva urologului pe care l-a acuzat că ar fi creat o reţea mafiotă şi că ar fi făcut transplanturi de rinichi după o listă de priorităţi stabilită de el şi nu după nevoile reale ale pacienţilor. Ungureanu a fost profesor, asistent social şi jurnalist. Totodată, a fondat o asociaţie prin care îi ajută pe tinerii care suferă de insuficienţă renală cronică.