Fostul ministru Daniel Barbu, audiat la DNA VIDEO

Fostul ministru al Culturii, senatorul Daniel Barbu, s-a prezentat, marţi, la DNA pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul lui Adrian Severin, după ce procurorii au extins urmărirea penală faţă de Anne Jugănaru şi Florin Abraham, asistenţi ai fostului europarlamentar.

22 sept. 2015, 08:25
Fostul ministru Daniel Barbu, audiat la DNA VIDEO

Senatorul Daniel Barbu, membru ALDE, a fost audiat de procurori în dosarul lui Adrian Severin. Senatorul a declarat, la sosirea la sediul DNA, că a fost chemat ca martor de către apărare, în contextul în care cercetările în cazul lui Adrian Severin au fost extinse.

La plecare, Daniel Barbu a spus că a fost întrebat despre participarea sa la activităţile Institutului Social Democrat.

„Am fost intrebat daca am participat la activităţile Institutului Social Democrat. Am spus că am participat la un număr de activităţi academice. (…) Eu am spus doar despre aceste activităţi academice”, a precizat Barbu.

Senatorul a adăugat că nu a fost remunerat pentru aceste activităţi şi a precizat că el nu a avut nicio legătură cu Adrian Severin, doar cu Anne Jugănaru.

Procurorii DNA au extins, în luna iulie, urmărirea penală faţă de Anne Jugănaru şi Florin Abraham, asistenţi ai lui Adrian Severin când acesta era europarlamentar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În aceeaşi perioadă, suspecţii Anne-Rose-Marie Jugănaru, Florin – Leontin Abraham şi o altă persoană au acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Jugănaru, George Vadim Tiugea – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator SC Head Hunting Professional SRL, şi Mihail Răducu Jugănaru, asociat şi administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, în scopul obţinerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arătau, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, în schimbul banilor, Severin a acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Dosarul este judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Stire in curs de actualizare