Fostul ministru de Finanţe al Greciei a devenit consilier al Partidului Laburist din Marea Britanie

Yanis Varoufakis, autodeclarat 'un marxist rătăcitor' care s-a îndepărtat de colegii din zona euro în timpul mandatului de ministru de finanțe al Greciei, a obținut un post de consilier al Partidului Laburist, de opoziție, din Marea Britanie, relatează Reuters, citat de Agerpres.

29 feb. 2016, 16:14
Fostul ministru de Finanţe al Greciei a devenit consilier al Partidului Laburist din Marea Britanie

Jeremy Corbyn, care a încercat să ducă partidul condus cândva de Tony Blair și Gordon Brown mult mai la stânga de când a devenit lider în 2015, a declarat că Varoufakis îi va consilia pe laburiști într-o anumită măsură ca urmare a experienței sale în ceea ce privește UE.

‘Varoufakis este interesant deoarece a trecut prin toate negocierile (cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional)’, a declarat Corbyn pentru ziarul londonez The Islington Tribune.

‘Realizez că nu suntem în zona euro, dar este o problemă de a înțelege modul în care provocăm noțiunea că putem tăia drumul nostru spre prosperitate când în realitate trebuie să creștem drumul spre prosperitate’, a spus oficialul britanic. ‘Cred că modul în care Grecia a fost tratată este teribil și ar trebui să ieșim din aceasta‘, a declarat el.

Citeşte şi George Osborne: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un şoc economic profund

Varoufakis a demisionat din funcția de ministru de finanțe în iulie anul trecut, după ce a refuzat să accepte termenii unui al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, care a impus măsuri mai dure de austeritate. El s-a întâlnit deja cu purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanțe britanic, John McDonnell.

Corbyn, care a votat împotriva aderării la UE în 1975, a afirmat că va face campanie pentru menținerea Marii Britanii în UE în cadrul referendumului din 23 iunie, argumentând că menținerea statului de membru este cel mai bun mod pentru a ameliora legile de asistență socială și ocuparea forței de muncă.