Fostul ministru Mircea Beuran, audiat în cazul morţii Ancăi Petrescu

Poliţia face audieri în ancheta deschisă după moartea Ancăi Petrescu. Primii care dau declaraţii sunt medicii care s-au ocupat de arhitectă şi pe care rudele îi consideră ca fiind principalii vinovaţi. Printre medicii audiaţi este şi fostul ministru Mircea Beuran.

16 feb. 2016, 13:23
Fostul ministru Mircea Beuran, audiat în cazul morţii Ancăi Petrescu

„Sunt trei elemente, primul ţine de o greşeală de diagnostic şi anume în condiţiile unui politraumatism complex şi grav, medicii nu au diagnosticat o fisură în sigmoid, deci o fisură intestinală decât foarte târziu, de fapt această fisură a determinat decesul. Numai chirurgii puteau să facă identifice fisura, ţinea de inspecţia, de o analiză atentă a colonului, în condiţiile în care această complicaţie. Nu era o raritate, era previzibil, în condiţiile în care dna Anca Petrescu se vindeca pe toate planurile, mă refer la fracturi. Într-adevăr a fost un traumatism puternic pe partea stângă, care a dus la o ruptură splenică, însă traumatismul intestinal care a provocat o peritonită trenantă a fost unul din elementele decisive care au dus la deces”, a precizat, marţi, avocata familiei.

În plus, aceasta a menţionat că Anca Petrescu a fost infectată cu germeni specifici de spital, însă a precizat că rămâne ca cei care vor analiza actele să stabilească în care din cele două spitale a contractat infecţia. 

„Al doilea element a fost infecţia nosocomială. Nu am acum toate actele să vă spun cu câţi germeni s-a infectat Anca Petrescu în spital. (…) Avea nişte germeni specifici infecţiilor de spital. Al treilea element ţine de informarea familiei. Ffamilia nu a ştiut niciun moment ce se întâmplă, nu s-a spus că e o afecţiune serioasă, să vedem ce e de făcut”, a adăugat avocata familiei.

Ea a precizat că ancheta a fost tergiversată până acum.

„În această plângere primele acte se întocmesc acum, după 2 ani şi acum au început audierile. Actele medicale de la Floreasca au sosit după un an şi am fost în acest proces de frânare. E clar că fiind vorba de o culpă medicală şi totul s-a desfăşurat în sfera medicală, nu e exclus (n.r. o tentativă de muşamalizare). (…) Noi ceea ce dorim şi ce familia cere este o expertiză în străinătate, pentru că în sistemul medico-legal credem că nu poate fi făcută o expertiză imparţială, în condiţiile în care unul dintre medici este fost ministru al sănătăţii şi e categoric o personalitate. (…) Vă las să trageţi singuri concluziile, noi ştim că a fost o echipă, a venit o adresă de la spital după 1 an în care sunt nominalizaţi toţi aceştia, iar Beuran apare ca medic curant”, a declarat avocata.

Anca Petrescu a fost implicată în septembrie 2013 într-un accident grav de circulaţie. Iniţial a fost internată la Spitalul de Urgenţă din Timişoara, de unde a fost transferată la Spitalul Floreasca din Capitală. Arhitecta a murit la sfârşitul lunii octombrie.

Specialiştii au stabilit faptul că Anca Petrescu a murit din cauza unei infecţii pe care a luat-o din spital.

Mircea Beuran ocupa atunci funcţia de șef al clinicii de Chirurgie din cadrul spitalul Floreasca.

Citeşte şi: Scandal pe casa Poporului. Moştenitorii Ancăi Petrescu ameninţă cu evacuări

Fiica Ancăi Petrescu, arhitecta Casei Poporului, i-a acuzat pe medicii Spitalului de Urgenţă din Timişoara şi pe cei ai Spitalului Floreasca din Bucureşti de malpraxis în cazul morţii mamei sale.

Imediat după ce raportul medico-legal a fost finalizat, fiica Ancăi Petrescu a dat medicii care s-au ocupat de mama sa în judecată. Cristina Petrescu a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 şi acuză medicii de malpraxis.

„Am depus plângere penală la Parchet împotriva cadrelor medicale din Spitalul de Urgenţă Floreasca şi a cadrelor medicale din Spitalul de Urgenţă din Timişoara pentru a se identifica persoanele vinovate de moartea arhitectei Anca Petrescu. După părerea noastră este vorba de un malpraxis de care se fac vinovate ambele spitale. La momentul în care s-a făcut transferul din Timişoara, bacteria era încă prezentă, însă părea a fi ţinută sub control. Doamna Petrescu mânca şi se simţea bine. Apoi a luat încă o bacterie din Spitalul Floreasca şi cele două bacterii au dus la o septicemie de care a şi decedat. Noi vrem să se facă dreptate”, a declarat la România TV Cristina Petrescu, fiica arhitectei Casei Poporului, în ianuarie 2014.