Fostul ministru Şerban Mihăilescu, acuzat că ar fi primit o felie mare din şpaga de 20 milioane de dolari

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut avizul pentru aprobarea urmării penale în cazul lui Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 şi în prezent senator în Parlamentul României.

26 sept. 2014, 16:54
Fostul ministru Şerban Mihăilescu, acuzat că ar fi primit o felie mare din şpaga de 20 milioane de dolari

Mihăilescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, spălare de bani.

Instigarea constă în faptul că l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi respectiv Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoştinţă existenţa unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft (pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredinţare directă) şi fără a detalia modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers.

DNA cere URMĂRIREA PENALĂ a 9 foşti miniştri. Andronescu, Tănăsescu şi Funeriu, pe lista neagră

De asemenea, în perioada aprilie – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Vineri, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul în vederea sesizării preşedintelui României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului European, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de 9 persoane care au îndeplinit funcţia de ministru.

Adriana Ţicău, fost ministru MCTI, acuzată de abuz în serviciu, mită, trafic de influenţă, spălare de bani

Aceştia sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Dan Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.