Fostul ministru Stelian Fuia, la DNA în dosarul imobilelor din patrimoniul statului vândute ILEGAL

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a afla rezultatele expertizelor dispuse în dosarul în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu privind vânzarea ilegală a unor imobile din patrimoniul statului în perioada când era director la Staţiunea de Cercetare Fundulea.

23 apr. 2014, 09:58
Fostul ministru Stelian Fuia, la DNA în dosarul imobilelor din patrimoniul statului vândute ILEGAL

Potrivit unor surse judiciare, în cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de toţi inculpaţii.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru Stelian Fuia că a înstrăinat fraudulos, pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare Fundulea, terenuri în valoare de 1,6 milioane lei.

Stelian Fuia s-a prezentat miercuri la DNA, unde procurorii l-au anunţat că împotriva lui s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În acelaşi dosar, procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de două rude apropiate ale lui Fuia, respectiv Alexandrina State (soră) şi Daniel State (cumnat), precum şi faţă de Alin Dragoş Paraschivoiu şi Constantin Oprişan (executor judecătoresc), toţi fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea (funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2008), cu ştiinţă, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de Constantin Oprişan, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei, şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL, cu suma totală de 174.631 lei, societate la care Alexandrina State, sora lui Stelian Fuia, era asociată.

De asemenea, Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deşi cunoştea că împotriva staţiunii de cercetare pe care o conducea s-a declanşat, ca urmare a sentinţei civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestaţie la executare (conform Codului de procedură civilă) şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Procurorii susţin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele.

După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către Procera Agrochemicals România SRL.

Avantajele patrimoniale obţinute astfel de Procera Agrochemicals România SRL s-au reflectat în mod direct în patrimoniul soţilor Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la firma în cauză, care au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului.

‘Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activităţile menţionate a participat, în calitate de complice, şi inculpatul Paraschivoiu Dragoş Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005, suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoş Alin în contul executorului judecătoresc Oprişan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprişan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea’, mai susţine DNA.

Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piaţă actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos, este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat.

În 8 ianuarie, DNA a anunţat că s-a început urmărirea penală faţă de Stelian Fuia, director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal sora şi cumnatul lui Stelian Fuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infracţiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citeşte şi Stelian Fuia, audiat la DNA: Voi aduce documente pentru a arăta că sunt nevinovat

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Fuia a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora lui.

DNA preciza că avantajele patrimoniale obţinute de firmă, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiţilor Alexandrina şi Daniel State