Fostul papă Benedict al XVI-lea a caterisit 400 de preoți în urma scandalului privind abuzurile sexuale

Aproape 400 de preoți au fost caterisiți în doar doi ani de fostul papă Benedict al XVI-lea din cauza acuzațiilor de abuzuri sexuale asupra copiilor, a confirmat Vaticanul, potrivit BBC News, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
18 ian. 2014, 12:51
Fostul papă Benedict al XVI-lea a caterisit 400 de preoți în urma scandalului privind abuzurile sexuale

Statisticile pentru 2011 și 2012 arată o creștere substanțială comparativ cu anii precedenți, potrivit unui document obținut de Associated Press (AP). Astfel, datele relevă că, în 2008 și 2009, Vaticanul a caterisit 171 de preoți.

Cifra a fost inclusă printre datele colectate de Vatican pentru o audiere la ONU care a avut loc joi.

Este pentru prima dată când Sfântul Scaun a fost confruntat public în legătură cu abuzurile sexuale ale clericilor asupra copiilor.

Oficialii Bisericii s-au confruntat la audierea de la Geneva cu un val de întrebări dure, care au vizat, printre altele, motivele pentru care au mușamalizat datele și măsurile luate pentru prevenirea abuzurilor în viitor.

Reprezentanții victimelor și-au exprimat nemulțumirea că există în continuare prea puțină transparență.

Vaticanul a trimis de asemenea alte 400 de cazuri pentru a fi rezolvate fie de tribunalul Bisericii, fie pe cale administrativă, potrivit AP.

Benedict al XVI-lea, care a fost ales în 2005, a preluat postul chiar în contextul izbucnirii scandalului privind abuzurile asupra copiilor.

Valul de acuzații, procese și rapoarte oficiale privind abuzurile comise de clerici a atins apogeul în 2009 și 2010, lucru despre care observatorii spun că ar putea explica creșterea relevată de noul document.