Fostul portar a murit. A fost unul dintre supravieţuitorii tragediei aviatice de la Munchen

Doliu în lumea sportului, după ce fostul portar al lui Manchester United și al naționalei Irlandei de Nord, Harry Gregg, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 09:51

Gregg a fost unul dintre supraviețuitorii tragediei aviatice de la Munchen, din 1958, care a decimat echipa lui Sir Matt Busby și în urma căreia au pierit 23 de oameni. El a devenit cunoscut drept „eroul de la Munchen”, ca urmare a intervenției sale după producerea accidentului prin care a salvat mai multe vieți, printre care un copil și doi dintre coechipierii săi, Bobby Charlton și Jackie Blanchflower.

Harry Gregg a venit la Man. United în decembrie 1957 pentru 23.500 de lire sterline, sumă care l-a transformat în cel mai scump portar din lume. La trei luni după ce a debutat pentru Busby Babes, el a trecut prin dezastrul de la Munchen de pe 6 februarie 1958. United se întorcea de la Belgrad, unde disputase un meci din Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Roșie, și a oprit la Munchen pentru realimentare. Dar în încercarea de a decola, avionul a prins o porțiune de gheață și noroi și a intrat într-o baracă, ceea ce a condus la producerea unei explozii.

 

În acel accident, opt dintre jucătorii lui Man. United și-au pierdut viața. La doar două săptămâni, după ce și-a scos o parte dintre colegi dintre rămășițele avionului, Harry Gregg a încheiat un meci fără gol primit în Cupa Angliei, împotriva lui Sheffield Wednesday, ajutându-și echipa să avanseze în faza următoare.

Iar în vara lui 1958, a fost și eroul Irlandei de Nord, care a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Suedia. Datorită prestațiilor de la acel turneu final, Harry Gregg a fost desemnat cel mai bun portar al anului. În total, el a adunat 25 de selecții pentru Irlanda de Nord între 1954 și 1963.

La trecerea lui în neființă, Federația Nord-Irlandeză de Fotbal l-a descris drept „o legendă a fotbalului și un om cu un curaj uriaș.”