Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, face plângere la CEDO

Avocații fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, vor contesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului decizia de miercuri a Curții Supreme de Justiție a Republicii, care a respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, informează Radio Chișinău.

23 feb. 2017, 11:55
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, face plângere la CEDO

Casa de avocatură ‘Popa și Asociații’ cataloghează decizia emisă de magistrații de la CSJ în dosarul care îl vizează pe fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, drept una ilegală și inechitabilă.

„Hotărârea magistraților nu poate fi calificată altfel decât ca o execuție publică a lui Vlad Filat, care demonstrează odată în plus că dosarul său este unul politic, instrumentat la comandă. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil”, afirmă avocații fostului premier. Apărarea lui Vlad Filat afirmă că magistrații s-au lăsat atrași în jocuri politice și nu s-au condus după litera legii.

Fostul premier a fost reținut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Vlad Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. În 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare și la achitarea unei amenzi de 60 de mii de lei (moldovenești). De asemenea, el nu va mai avea dreptul de a ocupa vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani.

Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice.