Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu scapă de dosarul de luare de mită. Procurorii DNA cer însă confiscarea mitei de 800.000 dolari

Călin Popescu Tăriceanu scapă și de al doilea dosar, cel în care era acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari. Procurorii DNA au cerut încetarea procesului penal în cazul fostului premieru, dar și a complicelui acestuia, omul de afaceri Petre Berteanu.

12 apr. 2024, 15:10
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu scapă de dosarul de luare de mită. Procurorii DNA cer însă confiscarea mitei de 800.000 dolari

Procurorii DNA de la Secția judiciară au fost nevoiți, pe fondul existenței deciziei CCR privind prescripția specială, să ceară încetarea procesului penal în dosarul de luare de mită al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, în care acesta a fost judecat pentru presupusa primire a unei mite de 800.000 de dolari.

Călin Popescu Tăriceanu era acuzat de anchetatorii DNA că ar fi primit 800.000 de dolari mită în acest dosar iar  banii, arătau anchetatorii, ar fi fost primiți în mai multe tranșe de la omul de afaceri Petre Berteanu.

Citește și: Tăriceanu, Irina Loghin, Silviu Prigoană şi alţi 67 de parlamentari şi-au recuperat în justiţie pensiile speciale după decizia CCR

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită”, a transmis DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că existau date şi probe din care rezulta că ”inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei”.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu a cerut instanței continuarea procesului în dosarul licenţelor Microsoft, deși faptele s-au prescris: „Vreau să se dovedească în instanță nevinovăția mea!”

”Inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai transmis procurorii.