Fostul premier croat Ivo Sanader a scăpat de condamnare. Justiţia i-a anulat actul incriminator

Curtea Supremă din Croația a anulat joi o condamnare la 9 ani de închisoare pentru corupție și a ordonat un nou proces împotriva fostului premier Ivo Sanader și chiar eliberarea sa pe cauțiune.

01 oct. 2015, 18:23
Fostul premier croat Ivo Sanader a scăpat de condamnare. Justiţia i-a anulat actul incriminator

Curtea a dispus organizarea unui nou proces din cauza încălcării ‘dreptului la un proces echitabil’, a declarat Kresimir Devcic, un purtător de cuvânt al instanței de judecată.

Ivo Sanader, 62 de ani, trebuie de asemenea să fie eliberat pe cauțiune în schimbul sumei de 1,7 milioane de euro, după ce a petrecut aproape trei ani în detenție, a spus Devcic.

În martie 2014, Sanader și fostul său Partid Conservator (HDZ) au fost găsiți vinovați pentru deturnarea a zece milioane de euro din fonduri publice. Sanader a fost exclus din HDZ în 2010.

Acesta a fost primul proces după independența Croației în 1991 în care un partid politic a fost judecat și condamnat pentru corupție, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Curtea Constituţională din Croaţia ordonă rejudecarea fostului prim-ministru Ivo Sanader

Tribunalul l-a găsit vinovat pe Sanader de punerea în aplicare a unui sistem vizând deturnarea de fonduri obținute de la societăți publice și de a fi ordonat directorilor mai multor companii, între 2003 și 2009, să încheie contracte cu o companie privată Fimi Media și să plătească servicii fictive deturnând astfel pentru el și către conturi obscure ale HDZ zece milioane de euro.

Sanader a fost condamnat la nouă ani de închisoare, aceasta fiind cea de-a doua condamnare a sa pentru corupție.

În 2012, el a mai fost condamnat la zece ani de închisoare pentru că a primit mită mai multe milioane de euro de la gigantul energetic ungar MOL. Sentința a fost redusă la opt ani și jumătate înainte de a fi anulată de Curea Constituțională croată în iulie 2015 și instanța să ordone un nou proces.

Actuala decizie a Curții Supreme intervine cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Croația.