Fostul premier molovean, în „Panama Papers”: Legăturile lui Ion Sturza cu miliardarul Dinu Patriciu

Fostul premier din Republica Moldova, Ion Sturza, este unul dintre moldovenii care apare în listele "Panama Papers" - o scurgere masivă de informații cu peste 11,5 milioane de documente confidențiale, care dezvăluie cum cei bogați și puternici folosesc paradisurile fiscale pentru a-și ascunde averea. Acestea arată și legăturile lui Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova, precum și afacerile moldo-româno-ruse ale acestora operate, de asemenea, prin intermediul unor companii offshore.

04 apr. 2016, 18:03
Fostul premier molovean, în „Panama Papers”: Legăturile lui Ion Sturza cu miliardarul Dinu Patriciu

Potrivit RISE Moldova, partenerul pentru Republica Moldova al proiectului de investigație global #PanamaPapers, coordonat de The International Consortium of Investigative Journalists, Ion Sturza a devenit partener de afaceri cu miliardarul român Dinu Patriciu, începând cu anul 2002, când s-a retras din politica moldovenească, informează realitatea.md.

Sturza a avut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009, deținută de Patriciu. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din SUA și Germania.

Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol, ci și parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, la doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005. După șapte ani de activitate, compania este lichidată, decizia luată la adunarea acționarilor din 2012, fiind semnată de Ion Sturza, secretar al adunării.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings. Printre fondatorii offshore-ului figura și Gunnar Nordsletten, fiul fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada anilor 2000-2008. După șapte luni de la fondare, Sturza se retrage din rândul acționarilor cedând partea sa de firmă lui Lutsenko, care deținea și cel mai mare pachet de acțiuni.

Contactat de RISE Moldova, Ion Sturza a negat că ar fi beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine: Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings. Ulterior, după ce a contactat avocații care s-au ocupat la acea vreme de înregistrarea acestor companii, Sturza a precizat că „companiile au fost create pentru operațiuni maritime și care, din păcate, nu au fost niciodată utilizate, pentru că afacerea a eșuat”.

Citeşte şi: DOSARELE PANAMA. Prima reacţie de la Moscova. Putin dezminte orice implicare în scandal