Fostul preşedinte a fost reţinut. Acuzaţii grave de corupţie

Almazbek Atambaiev, şef de stat între 2011 şi 2017, a fost plasat vineri în arest preventiv până în 26 august, după două asalturi ale forţelor speciale asupra reşedinţei sale, marcate de violenţă şi care s-au încheiat cu arestarea sa spectaculoasă.

13 aug. 2019, 07:06
Fostul preşedinte a fost reţinut. Acuzaţii grave de corupţie

Fostul preşedinte kîrgîz, Almazbek Atambaiev – acuzat de corupţie şi plasat în arest de săptămâna trecută după reţinerea sa în forţă de către trupele speciale, după un schimb de focuri cu gărzile sale de corp – pregătea o lovitură de stat, a afirmat marţi şeful serviciilor de securitate din această ţară din Asia Centrală, potrivit AFP.

‘Intenţia sa a fost o lovitură de stat. O spun asta oficial’, a declarat Orozbek Olumbaiev, şeful Serviciului naţional de securitate din Kîrgîzstan (GKNB), în cursul unei conferinţe de presă la Bişkek.

La operaţiunea de reţinere a fostului preşedinte au fost mobilizaţi aproape 2.000 de poliţişti, între care ministrul de interne în persoană, în timpul schimbului de focuri un membru al trupelor speciale fiind ucis, iar alţi 100 au fost răniţi.

Acuzat iniţial de corupţie, Atambaiev a denunţat aceste acuzaţii drept ‘absurde’ şi a apreciat că este victima unui conflict personal cu succesorul şi rivalul său, preşedintele actual Sooronbai Jeenbekov.