Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu prejudiciu de 12,8 milioane lei

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Braşov într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupţie, prejudiciul fiind estimat la 12,8 milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.
Romania TV
14 ian. 2019, 14:45
Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu prejudiciu de 12,8 milioane lei

Aristotel Căncescu va fi judecat, alături de alte şapte persoane fizice şi trei persoane juridice, într-un dosar privind atribuirea şi executarea unui contract privind modernizarea de refugii şi trasee turistice în judeţul Braşov din bani publici.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi, printre alţii, fostul administrator public al judeţului Braşov şi preşedinte al comisiilor de evaluare şi de negociere a ofertelor, Petru Radu Ispas, directorul executiv al Direcţiei Investiţii, Urbanism, Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul CJ Braşov şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Cristian Emil Cirica, fostul şef al Serviciului Achiziţii Publice, ulterior director al DIUAT şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Emilia Iordan, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, Ciprian Pais, sau Nicolae Rădoiu, care, la data faptelor, era consilier judeţean – Serviciul Achiziţii Publice – Compartimentul Lansare, Urmărire, Evaluare Investiţii în judeţul Braşov şi ulterior în cadrul Serviciului Investiţii, Achiziţii Publice şi membru în procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

De asemenea, în judecată au fost trimişi administratorul şi directorul general al societăţii comerciale Ramb Sistem SRL Braşov, Gabriel Bâgiu, şi, respectiv, Virgil Rezuş, administratorul societăţii Pyo SRL, Ovidiu Parfene, şi administratorul societăţii Romtrans Construct Gmbh SRL, Nicolae Emilian Pătraşcu.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2009 – ianuarie 2012, fostul preşedinte al CJ, alături de funcţionarii instituţiei, a folosit funcţia publică de autoritate locală în interesul societăţii Ramb Sistem SRL şi al lui Gabriel Bâgiu, cel care deţinea şi administra această societate şi căreia i-a fost atribuită, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei în materie, un contract de achiziţii publice derulat de CJ Braşov vizând „Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă – modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine şi trasee turistice”.

Concret, cei şase funcţionari publici „au iniţiat şi coordonat o procedură formală de achiziţii publice în cadrul căreia trebuia declarată câştigătoare inculpata SC Ramb Sistem SRL”.

„După ce membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat inacceptabilă oferta singurului participant, inculpata SC Ramb Sistem SRL, contractul respectiv a fost atribuit aceleiaşi societăţi, printr-o procedură de negociere directă fără publicarea unui anunţ de participare, în condiţiile în care oferta depusă nu era conformă, firma respectivă necalificându-se din punct de vedere al capacităţii tehnice şi profesionale”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, aceştia „au iniţiat şi coordonat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare vizând achiziţia unor lucrări suplimentare la acea investiţie, deşi acestea nu îndeplineau caracterul imprevizibil prevăzut de lege, activităţi finalizate cu încheierea unui act adiţional prin care a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 1.244.999,68 lei cu TVA”, dar în acelaşi timp „au semnat şi aprobat decontarea sumelor pretinse de inculpata SC Ramb Sistem SRL, în condiţiile în care lucrările erau neexecutate, executate necorespunzător, supraevaluate şi unele neprevăzute în ofertă. Mai mult, lucrările au fost subcontractate nelegal, fiind interzis expres acest lucru chiar prin contract”.

Procurorii DNA susţin că, pe 18 ianuarie 2012, deşi nu a fost efectuată nicio examinare faptică a lucrărilor existente, Aristotel Căncescu a dat dispoziţii să fie admisă fără obiecţii recepţia la terminarea lucrărilor pentru toate obiectivele care au făcut obiectul respectivului contract de lucrări. Astfel, au fost semnate mai multe documente de către membrii comisiei de recepţie, de reprezentantul societăţii executante, dar şi de dirigintele de şantier, Ionuţ Aghiană, documente în care s-a consemnat că valoarea totală a investiţiei este în sumă de 13.561.433 lei.

Prin aceste demersuri, funcţionarii au prejudiciat bugetul local al judeţului Braşov cu suma de 12.863.382 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit, în cuantum 13.519.882 lei, pentru societatea Ramb Sistem SRL.

Totodată, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2012, Gabriel Bâgiu, beneficiind de ajutorul a doi dintre inculpaţii din dosar, Pătraşcu Nicolae Emilian şi Parfene Ovidiu, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale fictive, pretins derulate cu societăţile administrate de ultimii doi. Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor 14 persoane fizice şi juridice trimise în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
UDMR a anunțat pe cine susține în turul 2. Maghiarii au schimbat rapid tabăra
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica