Nicușor Constantinescu, fost președinte al CJ Constanța, care execută în aceste momente o pedeapsă de 10 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat în mai multe dosare de corupție, se luptă cu Penitenciarul Poarta Albă în instanță pentru a primi acces la mass-media.
Fostul președinte al CJ Constanța, care a fost condamnat la 10 ani de pușcărie cu executare în urma contopirii mai multor pedepse, se luptă să primească acces la mass-media, iar Tribunalul Constanța va lua în discuție abia pe 4 august 2025 cererea sa.
Condamnările sale:
Nicușor Constantinescu a depus plângerea împotriva hotărârii judecătorului de supraveghere a privării de libertate din Penitenciarul Poarta Albă încă din 29 aprilie 2025. Judecătoria Medgidia i-a respins acțiunea pe 21 mai 2025, iar fostul șef al CJ Constanța a atacat-o pe rolul Tribunalului Constanța, care va analiza contestația pe data de 4 august 2025.
„Am formulat mai multe cereri de comunicare online, în cursul anilor 2024 și 2025. În anul 2024 am avut aprobate două comunicări online în luna noiembrie, însă în anul 2025 nu am avut nicio cerere de acest fel aprobată, deși am formulat cererile în intervalul solicitat 1-7 ale lunii.
Mi s-a comunicat că motivul neaprobării cererilor de vizită online a fost neparticiparea la activități educative sau alte motive. Consider că trebuie aplicat HG 850/2023 raportat la Legea 254/2013 și să îmi fie acordate comunicările on line, atât cele de drept (nu că recompensă), precum și în compensare cele pe care nu le-am efectuat de-a lungul timpului, din fiecare lună.
Nu am putut participa la activități educative din cauza stării de sănătate, fiind internat în fiecare an la Spitalul Județean Constanța secția oncologie, urmând tratament inclusiv în penitenciar.
Mai arăt că am efectuat deja toate cursurile inclusiv Prolib în perioada executată și nu există cursuri noi la care să particip.
Mai consider că mi se încalcă dreptul la informație, deoarece aparținătorilor li s-a interzis să îmi aducă presă scrisă, s-a invocat de administrația penitenciarului, ca motiv, introducerea de droguri impregnate în hârtie. Eu nu am astfel de antecedente. (…)
Consider că ar trebui să se asigure la biblioteca secției exterioare presa scrisă cotidiană, cât și periodicele și să fie obligat Penitenciarul Poarta Albă să permită familei să aducă presa scrisă prin sectorul vizită. Familia mă poate vizita marți, joi, vineri și duminică și îmi poate aduce presa.
La acest moment, la camera E10.9.1 există un singur televizor, care a fost schimbat de 7 ori, deoarece s-a defectat din cauza fluctuațiilor electrice, la un moment dat au existat chiar și 3 televizoare în camera.
Doresc să mi se aprobe aducerea, prin sectorul vizită, a unui televizor suplimentar, față de cel existent la acest moment, deoarece suntem 8 colegi și e dificil să urmărim toți același canal la televizor. La secția 6 Poarta Albă existau chiar 5 televizoare la camera E6.11.
În luna martie 2025 am formulat o cerere de aducerea unui televizor suplimentar, dar neaprobată. Menționez că doresc să achiziționez televizorul suplimentar din fonduri proprii.
Doresc ca judecătorul de supraveghere să sesizeze Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel București, Înalta Curte de Casație și Justiție și CSM despre faptul că am formulat toate căile extraordinare de atac, respectiv contestație în anulare, revizuire, recurs în casație și contestație la executare, invocând deciziile CCR nr. 297/2018, 358/2022 privind prescripția faptelor penale, și decizia CCR nr. 405/15.06.2016, prin care mi s-a admis excepția în dosar 627/36/2016 al Curții de Apel Constanța, dar nu s-a aplicat nici în cauza în care a fost admisă excepția de neconstituționalitate și nici în celelalte dosare în care am mai fost condamnat.
Toate aceste căi de atac au fost respinse, deși faptele penale de care sunt acuzat au fost prescrise sau dezincriminate.
Pentru încălcarea dreptului la informații și vizită online formulez plângere față de Penitenciarul Poartă Albă, conform art. 56 alin.2 din Legea 254/2013”, se arată în documentele de la dosar.
Conform Libertatea, judecătoria Medgidia i-a respins plângerea lui Nicușor Constantinescu, iar judecătorul de supraveghere a privării de libertate a solicitat un punct de vedere de la Penitenciarul Poarta Albă cu privire la susţinerile lui Nicușor Constantinescu, precum și documentele relevante.
„Cu adresa nr.34579/PCTPA din 04.04.2025 emisă de Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, s-au înaintat judecătorului de supraveghere precizări cu privire la situația persoanei private de libertate (Constantinescu Nicușor Daniel – n.r.), prin care s-au arătat următoarele:
Cu privire la «Nu am putut participa la activități educative din cauza stării de sănătate…am efectuat deja toate cursurile posibile și nu mai am la ce să particip», menționăm că la nivelul secției de deținere E10.9 în cadrul căreia este custodiată persoana în cauză, se derulează lunar activități de Reintegrare socială, persoana privată de libertate având posibilitatea să se înscrie la acestea. Persoana privată de libertate nu s-a înscris la activitățile educative susținute la nivelul locului de deținere.
Referitor la dificultatea percepută de persoana privată de libertate de a participa la activitățile educative, dificultate asociată cu problemele medicale, aducem la cunoștință că activitățile desfășurate pe aria educațională, asistenței sociale și asistenței psihologice s-au derulat în cadrul clubului secției de deținere E10.9, astfel nu au implicat deplasarea în alte locații.
În completarea celor de mai sus, facem mențiunea că persoana privată de libertate (Constantinescu Nicușor Daniel – n.r.) a fost solicitată pentru a beneficia de convorbiri cu specialiștii desemnați pe secția în care este custodiat, însă acesta a refuzat această posibilitate.
Cu privire la «Mi se încalcă dreptul a informare…» conform legii 254/2013, art.59 menționăm că dreptul la informare i-a fost asigurat în perioada în care a fost custodiat în unitatea noastră, prin difuzarea a 161 programe TV incluse în grila oferită de furnizorul de servicii de televiziune prin cablu cu care Penitenciarul Constanța Poarta Albă a încheiat contract, majoritatea în limba română sau subtitrate în limba română, posturi TV difuzate prin intermediul studioului radio-TV și a rețelei interne, fără discriminare în funcție de etnie, limbă maternă sau alte criterii de acest fel, conform legilor în vigoare.
Cu privire la «Există un singur televizor…» menționăm că programele TV pot fi recepționate prin intermediul unui televizor funcțional, aflat în proprietatea Penitenciarului, distribuit la camera de deținere respectivă, asigurându-se astfel dreptul la informare (…).
Cu privire la «Doresc să mi se aprobe aducerea prin sectorul vizită a unui televizor…» menționăm că a formulat cerea nr. E10.9/6568/03.03.2025 care a fost neaprobată, deoarece camera de deținere este dotată cu televizor de 81cm funcțional.
Citește și : CCR îl fierbe la foc mic pe Nicuşor Dan. Decizia anunţată miercuri de judecători
Rețeaua electrică este prevăzută cu o singură priză la fiecare cameră de deținere, aflată în vecinătatea suportului prevăzut pentru aparatul tv, avându-se în vedere respectarea prevederilor OMJ 2772/C/2017 și a normelor de prevenire a electrocutării și apărare împotriva incendiilor;
Rețeaua de cablu tv este configurată astfel încât fiecare cameră de deținere să fie prevăzută cu o priză tv, în vederea recepționării optime a semnalului tv;
Fiecare cameră de deținere din cadrul secțiilor de detenție este prevăzută cu suport tv montat conform prevederilor legale la realizate de către comisia numită prin D.Z.U. nr. 83 din data de 27.04.2016.
Configurația actuală a rețelei de cablu tv și de electricitate nu permite montarea a mai mult de 1 aparat tv în fiecare cameră. De asemenea, montarea a mai mult de 1 aparat tv pe fiecare cameră de deținere contravine legislației aflate în vigoare”, se arată în documentul citat.