Fostul preşedinte al Ecuadorului a făcut cerere pentru azil în Belgia

Fostul preşedinte al Ecuadorului, Rafael Correa, căutat de justiţia din ţara sa, a depus în această vară o cerere de azil în Belgia, unde locuieşte împreună cu familia sa din 2017, informează AFP citând două surse apropiate dosarului.

08 nov. 2018, 18:36
Fostul preşedinte al Ecuadorului a făcut cerere pentru azil în Belgia

Rafael Correa, preşedinte al Ecuadorului din 2007 până în 2017, a fost somat miercuri de justiţia ecuadoriană să se întoarcă în ţara sa pentru a fi judecat pentru presupusa implicare în răpirea unui opozant în 2012.

El s-a declarat nevinovat şi a declarat că este vorba de „persecuţie politică” din partea actualei puteri. Fostul preşedinte l-a acuzat deja pe succesorul său şi fostul aliat Lenin Moreno că se află în spatele unui „complot” împotriva lui.

Rafael Correa a depus o solicitare de azil în Belgia în iunie, chiar înainte de oficializarea luna următoare a mandatului internaţional de arestare emis împotriva lui la Quito.

Potrivit uneia din aceste surse, cererea a fost depusă la 25 iunie şi este examinată din august de către Comisariatul general pentru refugiaţi şi apatrizi (CGRA) la Bruxelles. O altă sursă apropiată dosarului a confirmat că cererea este examinată în instanţă, în faţa căreia Correa a fost audiat la sfârşitul verii pentru a-şi susţine demersul.

Rafael Correa, în vârstă de 55 de ani, s-a stabilit în iulie 2017 în Belgia, ţara de origine a soţiei sale şi unde el însuşi şi-a făcut studiile.