Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost eliberat după 6 ani de detenţie

Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, a fost eliberat, vineri, din detenţie, după 6 ani de închisoare, după ce fusese acuzat de complicitate la uciderea protestatarilor de către forţele de securitate ale regimului, în februarie 2011.

24 mart. 2017, 11:12
Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost eliberat după 6 ani de detenţie

Hosni Mubarak a părăsit spitalul militar din Cairo şi a fost adus la locuinţa lui  aflată în suburbia Heliopolis, a informat avocatul fostului preşedinte al Egiptului.

Mubarak obţinuse la începutul lunii martie, în apel, la tribunal, sentinţa care l-a dezincriminat de acuzaţiile privind uciderea unor protestatri în revoltele din 2011, din Egipt, revolte care s-au încadrat în mişcarea aşa-numită „Primăvara Arabă” şi s-au desfăşurat în ţări din Orientul Mijlociu. 

Pedeapsa iniţială care i s-a dat, în 2012, a fost „închisoarea pe viaţă”, din cauza reprimării protestatarilor de către forţele de securitate. Din 2013, el a fost transferat la Spitalul Militar din Maadi.

Citeşte şi Egipt: Hosni Mubarak a fost declarat „nevinovat” în procesul de ucidere a protestatarilor, din 2011

În vârstă de 88 de ani, Mubarak a devenit preşedintele Egiptului în 1981, după asasinarea lui Anwar Sadat.

Guvernul actualului preşedinte al Egiptului, Abdul Fattah al-Sisi a ezitat mult timp să îl elibereze pe Mubarak, de teama nu se încinge din nou vreo revoltă populară.

Sisi a servit în regimul lui Mubarak ca şeful serviciilor de spionaj militar şi l-a răsturnat de la putere pe succesorul său ales democratic, Mohammed Morsi, în 2013.