Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost reţinut pentru 48 de ore

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy a ajuns în custodia poliţiei. El este audiat în cadrul anchetei care vizează finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2007.

20 mart. 2018, 07:31

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a ajuns în custodia poliţiei, marţi. Fostul şef de stat a fost arestat în cadrul unei anchete privind finanţarea campaniei sale electorale prezidenţiale, care ar fi fost susţinută financiar şi de Libia.

Fostul preşedinte al Republicii este audiat de poliţia judiciară din Nanterre. Sarkozy este suspectat de finanţare ilegală, de către Libia, a campaniei sale prezidenţiale victorioase din 2007, potrivit Le Monde.

Este pentru prima oară când Sarkozy este audiat pe acest subiect, după ce a fost deschisă o informare judiciară în acest sens, în Aprilie 2013 ce a fost încredinţată judecătorilor de instrucţie ai polului financiar al Parisului, între care se regăsesc Serge Tournaire, care a fost trimis deja în faţa magistraţilor privind afacerea Bygmalion, scrie presa franceză.

Sarkozy ar putea fi reţinut pentru 48 de ore, iar după aceea va putea fi prezentat magistraţilor după această perioadă pentru ca judecătorii să decidă dacă îl acuză.

Gaddafi i-ar fi dat lui Sarkozy 50 de milioane de euro pentru campania electorală

Surse citate de Reuters informează că Sarkozy ar fi acceptat din partea fostului dictator de la Tripoli, Muammar Gaddafi suma de 50 de milioane de euro pentru a-şi sponsoriza campania electorală. Chiar unul dintre fiii lui Gaddafi – Ziad Takieddine – om de afaceri francez, a făcut aceste dezvăluiri.

Sarkozy a negat întotdeauna că ar fi primit bani din Libia pentru a-şi finanţa campania.

Le Monde mai precizează că este pentru prima oară când Sarkozy este investigat pentru aceste presupuse fapte ale fostului preşedinte francez, în ancheta deschisă în Aprilie, 2013.

În Martie 2011, Saif al-Islam Gaddafi, fiul cel mare al fostului dictator declara la Euronews că „Sarkozy trebuie să dea înapoi banii acceptaţi de la Libia pentru finanţarea campaniei sale electorale. Noi am finanţat campania lui şi avem şi probe”.

„Primul lucru pe care noi îl cerem de la el esta ca acest clovn să dea banii înapoi poporului libian”, a mai spus fiul lui Gaddafi. Takieddinesusţine că i-a livrat Parisului trei geamantane pline cu bani lichizi în perioada 2006-2007. âSarkozy a fost Preşedinte al Franţei din 2007 până în 2012.

În 2017, el a vrut să candideze la preşedinţia celei de-a V-a Republici, dar nu a reuşit să îi convingă pe susţinătorii lui să îi acorde sprijin.