Fostul preşedinte al Tribunalul Olt, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupţie

Fostul preşedinte al Tribunalul Olt, judecătorul Carmen Marinescu, a fost condamnată, vineri după-amiază, de magistraţii Curţii de Apel Craiova la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii, sentinţa nefiind definitivă.

23 sept. 2016, 17:39
Fostul preşedinte al Tribunalul Olt, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupţie

În acelaşi dosar, soţul fostului preşedinte al Tribunalului Olt, Iulius-Severus Marinescu, a fost condamnat la trei ani de închisoare, în timp ce avocatul Dumitru Cismaru a primit o condamnare de trei ani şi jumătate.

Decizia Curţii de Apel Craiova nu este, însă, definitivă.

Carmen Marinescu a primit şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de magistrat, pe o perioadă de 4 ani

 Carmen Marinescu a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la începutul anului 2015, fiind acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii. Ea este judecată, sub control judiciar, de Curtea de Apel Craiova. În faţa magistraţilor craioveni au fost trimişi, în acelaşi dosar, Iuliu-Severus Marinescu, soţul judecătoarei, alături de avocatul Dumitru Cismaru, dar şi Ilie Bucă, şi aceştia aflându-se sub control judiciar.

Carmen Marinescu şi soţul său s-au aflat şi în arest preventiv, timp de aproape două luni, matrapazlâcurile făcute de fosta şefă a Tribunalului Olt ieşind la iveală după un denunţ al interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Judecătorul ar fi primit 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în libertate a lui Bercea, dar şi pentru a pronunţa o soluţie favorabilă pe fond. Procurorii spun că la trei luni de la primirea sumei de bani, în luna decembrie 2011, judecătoarea şi soţul acesteia au cumpărat trei suprafeţe de teren – unul fiind cel din Slatina – şi o casă, două dintre achiziţii nefiind trecute în declaraţia de avere a magistratului.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la Carmen Marinescu a sumei de 30.000 euro, dar şi terenul în suprafaţă de 1.250 metri pătraţi, situat în comuna Corbu, judeţul Constanţa, pe care soţii Marinescu l-ar fi achiziţionat cu banii din mita de la Bercea.

Magistraţii Curţii de Apel au păstrat sechestrul asigurătoriu asupra următoarelor bunuri: apartament în municipiul Slatina, de 50,46 mp, având o valoare impozabilă de 144.980 lei.

Totodată, s-a dispus păstrarea controlului judiciar, măsură preventivă sub care se află atât soţii Marinescu, cât şi avocatul Dumitru Cismaru.