Fostul preşedinte Ion Iliescu, audiat la Parchetul General

Publicat: Joi, 08 Octombrie 2015 09:07 // Actualizat: Joi, 08 Octombrie 2015 11:18 // Sursa: romaniatv.net

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General, în dosarul privind posibila existenţă a unor închisori CIA în România, susţin surse judiciare.

Foto: informatia-zilei.ro

Potrivit surselor citate, audierea lui Ion Iliescu s-a desfăşurat în urmă cu două luni, scrie gandul.info. Conform aceloraşi surse, Ion Iliescu a negat atunci existenţa unor închisori CIA pe teritoriul ţării noastre.

În același dosar a fost audiat și Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial, senator și director al Serviciului de Informații Externe.

O delegaţie a LIBE din Parlamentul European a venit, în septembrie, la Bucureşti, pentru discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România.

Fostul preşedinte Ion Iliescu nu s-a întâlnit cu delegaţia, dar a transmis preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia comisiei care se află la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA şi îşi precizează poziţia faţă de această problemă.

CITEŞTE ŞI Talpeş: România nu a avut NICIODATĂ vreo ofertă de deschidere sau oferire a unei ÎNCHISORI CIA

"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoare.

Ion Iliescu mai spune că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

"Am luat cunoştinţă de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de către CIA. Nu ştiu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiţia trebuie să-şi facă datoria. Este dreptul victimelor să obţină compensaţii pentru suferinţele îndurate. Am declarat public că violenţa nu se combate cu şi mai multă violenţă, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste", se mai arată în scrisoare.

De asemenea, Ion Iliescu mai spune că şi-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere faţă de "un subiect dureros care pune în discuţie limitele acţiunii statelor, în cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului".
loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 oct 14:14
Răspunde | Votează email 0 email
Florin Ioh
Castigati bani chiar acum, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta persoane serioase care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: : [email protected]
08 oct 11:04
Răspunde | Votează email 0 email
elena
-,Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
08 oct 09:22
...dosarul privind posibila existenţă a unor închisori CIA în România, susţin surse judiciare. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
08 oct 09:16
...dosarul privind posibila existenţă a unor închisori CIA în România, susţin surse judiciare. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8750
RON
28 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H