Fostul preşedinte ucrainean oprit la graniţă. Petro Poroşenko voia să iasă din ţară

Poroşenko anunţă că a fost împiedicat să iasă din Ucraina pentru a se duce la Adunarea Parlamentară a NATO, la Vilnus, în Lituania.

28 mai 2022, 13:21
Fostul preşedinte ucrainean oprit la graniţă. Petro Poroşenko voia să iasă din ţară

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, un rival al actualului preşedinte Volodimir Zelenski, anunţă sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară într-o călătorie în Lituania şi denunţă o decizie care rupe ”armistiţiul politic” în toiul invaziei ruse, relatează AFP.

Petro Poroşenko, şef al statului în perioada 2014-2019, conduce în prezent Partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai importantă formaţiune în Parlament, în opoziţie faţă de Zelenski.

Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute
Lui Poroşenko ”i s-a refuzat să treacă frontiera Ucrainei”, în pofida faptului că urma să ia parte la o Adunare Parlamentară a NATO, la Vilnius, anunţă serviciul său de presă.

Fostul şef de stat a primit, cu toate acestea, ”toate permisiunile oficiale de a părăsi ţara”, în calitate de membru permanent al delegaţiei ucrainene.

Alertă în Marea Neagră, sunt sute de mine ale ruşilor pot exploda dacă sunt atinse de nave

Petro Poroşenko: “Putin, ca Stalin, vrea să şteargă Ucraina de pe faţa pământului”, spune el

“Sunt şocat de masacrarea civililor de către soldaţii ruşi în oraşele din Ucraina. Atât Ucraina cât şi lumea ar trebui să ştie că aceasta este soarta teribilă pregătită de sângerosul regim Putin pentru noi, pentru ucraineni, dacă pierdem acest război, dacă cedăm şi nu mai luptăm”, a notat Poroşenko pe Facebook.

“Cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU şi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la care să se prezinte faptele inumane de genocid al poporului ucrainean de către regimul Putin, şi să se răspundă ferm acestor crime. Propun şi trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru analizarea faptelor de genocid”, a adăugat fostul preşedinte în aprilie.

Poroşenko a menţionat că dovezile legate de masacrarea ucrainenilor ar trebui prezentate Curţii Penale Internaţionale într-un proces de genocid şi a subliniat că acorduri de pace cu Rusia sunt imposibile fără ca responsabilii de uciderea ucrainenilor şi distrugerea unor oraşe şi localităţi paşnice să fie traşi la răspundere.