Fostul primar din Buftea, judecat pentru că a luat mită un autoturism de 86.000 de euro

Fostul primar al oraşului Buftea Ion Stoica a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, după ce a primit un autoturism Mercedes în valoare de peste 86.000 de euro de la reprezentantul unei firme pentru a aviza mai multe documente necesare construirii unui ansamblu de locuinţe.

RomaniaTV.net
24 iul. 2012, 15:00
Fostul primar din Buftea, judecat pentru că a luat mită un autoturism de 86.000 de euro

Ion Stoica va fi judecat de magistraţii Tribunalului Ilfov pentru luare de mită şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de Ion Stoica, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată şi pe Adrian Marinescu, împuternicit al firmei Expert Land Services (dezvoltator imobiliar), pe care îl acuză de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în 20 decembrie 2008, Ion Stoica, în calitate de primar al oraşului Buftea, în baza unei înţelegeri anterioare, a primit mită de la Adrian Marinescu, împuternicit al firmei Expert Land Services, proprietara unui teren din Buftea, un autoturism Mercedes 320 GL, în valoare de 86.544 de euro, „în schimbul efectuării unor demersuri legale în virtutea funcţiei”.

„Demersurile primarului s-au referit la întocmirea/avizarea unor documente preliminare construirii unui ansamblu de locuinţe, în interesul comercial al unei firme private, precum şi la dezvoltarea infrastructurii în zona de interes a dezvoltatorului imobiliar. Concret, demersurile au avut în vedere includerea planului urbanistic zonal (PUZ) al terenului respectiv în planul urbanistic general (PUG) al oraşului Buftea, asfaltarea străzii de acces la terenul respectiv, asigurarea utilităţilor de apă şi canal pentru terenul respectiv în perspectiva construirii unui ansamblu de locuinţe pentru care coinculpatul Marinescu Adrian avea contract de exclusivitate pentru vânzarea locuinţelor ce urmau a fi construite de către dezvoltator”, notează procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Ion Stoica a încercat să producă „probe mincinoase” referitoare la achitarea preţului autoturismului. Astfel, în 14 ianuarie 2011, Ion Stoica l-a instigat pe Adrian Marinescu să redacteze olograf şi să-i înmâneze o chitanţă care atesta, în mod nereal, că acesta ar fi primit 56.000 de euro în schimbul autoturismului. Documentul a fost depus de Stoica la dosarul penal la data de 2 iunie 2011, „astfel încât să denatureze faptele în favoarea sa”.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra autoturismului Mercedes 320 GL aflat în proprietatea lui Stoica.