Fostul procuror Ioan Berghezan, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Fostul procuror Ioan Berghezan a fost condamnat, marţi, de judecătorii instanţei supreme la patru de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 13:20
Fostul procuror Ioan Berghezan, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Berghezan trebuie să restituie 20.000 de euro numitului Marian Nicolae Matei, denunţătorul de la care a primit banii.

Totodată, fostul procuror este obligat la plata a 14.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători ai aceleiaşi instanţe, relatează Mediafax.

În 10 aprilie 2008, Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit eşalonat 40.000 de euro, promiţând că va interveni pentru ca unui condamnat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţara.

Procurorii DNA susţin că, în perioada mai-iunie 2006, Berghezan „pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit în mod eşalonat suma totală de 40.000 euro”.

Procurorii mai spun că bărbatul avea influenţă asupra unor colegi magistraţi, atât judecători, cât şi procurori, dar a şi lăsat să se înţeleagă, în discuţiile cu denunţătorul, că ar putea influenţa deciziile altora. „Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori) implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate”, preciza DNA.

Demersul denunţătorului a fost chiar de succes într-o primă fază, astfel că, la 29 mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea acestuia, dispunând suspendarea temporară a interdicţiei de a părăsi ţara şi permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 – 25 septembrie 2006. Mai mult, magistraţii au decis să-i şi returneze celui vizat paşaportului.

O zi mai târziu, DNA a atacat decizia de la fond cu apel, însă magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia l-au respins. În 23 iunie2008 însă, în faţa instanţei supreme, la recurs, bărbatul nu a mai avut câştig de cauză, procurorilor fiindu-le admis recursul.

Berghezan a fost suspendat de CSM printr-o hotărâre a Secţiei de procurori din 21 februarie 2008.

Procurorii DNA au pus sechestru pe un imobil aparţinând inculpatului, pentru recuperea prejudiciul de 40.000 de euro.