Fostul procuror şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, arestat preventiv

Fostul procuror şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, a fost arestat preventiv vineri în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni comise în formă continuată.

01 iul. 2016, 17:30
Fostul procuror şef al Parchetului Judecătoriei Sinaia, Iulian Văduvan, arestat preventiv

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au admis propunerea procurorilor DNA Ploieşti şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Văduvan pentru o perioadă de 30 de zile, decizia nefiind definitivă.

Văduvan a fost reţinut joi după-amiază de procurorii DNA Ploieşti după mai multe ore de audieri.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada 2007-2012, inculpatul Iulian Costin Văduvan, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunţător în cauză), carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

Citeşte şi: Fostul procuror şef al PJ Sinaia, audiat într-un dosar de corupţie

„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta”, spun procurorii anticorupţie.

Astfel, în decursul a opt ani, respectiv în perioada 2007-2015, inculpatul, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorului în 12 dosare penale.

„Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 105.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la omul de afaceri, cerându-i acestuia, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestuia şi soţia sa”, se mai arată în comunicatul citat.