Fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale DESFIINŢEAZĂ Serviciile secrete: Nu am primit nimic, niciodată, cât de cât folositor

Fostul șef al cancelariei prezidențiale, Cătălin Avramescu, a declarat că serviciile secrete românești nu furnizează nicio informație utilă instituțiilor statului.
Filip Stan
17 aug. 2016, 06:11
Fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale DESFIINŢEAZĂ Serviciile secrete: Nu am primit nimic, niciodată, cât de cât folositor

„Am fost trei ani si jumatate seful Cancelariei prezidentiale. Am fost patru ani si 11 luni ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia. In tot acest timp nu am vazut niciodata nici o pagina – nici un paragraf, nici un rand macar! – de la SRI sau de la SIE care sa aiba o utilitate in exercitiul functiilor pe care le-am avut”, scrie Cătălin Avramescu într-un comentariu pentru ziare.com.

Fostul şef al Cancelariei prezidenţiale aminteşte şi întăreşte declaraţia Codrutei Kovesi, sefa DNA: „In 2013, 2014 si 2015, de fapt, de cand am inceput mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem ca tot mai multi inculpati isi deschid afaceri in strainatate. Se isca intrebarea de ce niciodata nu am primit astfel de informari despre aceste activitati. Nu am primit sesizari nici despre conturile din strainatate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux”.

„În cei peste 8 ani in care am ocupat functiile de consilier de stat si de ambasador, am cunoscut multi alti oficiali cu functii importante (ministri, secretari de stat, etc). Nici unul dintre acestia nu primea informatie relevanta, utila, de la SRI sau SIE. Multi, in discutii private, si-au exprimat frustrarea si indoielile cu privire la activitatile acestora.

Intr-un stat normal, democratic, serviciile secrete aduna informatii si le prezinta autoritatilor. Propun analize si formuleaza recomandari. Informeaza despre masurile specifice. Creeaza un cadru de dezbatere. SRI si SIE nu au facut nimic din toate acestea.

Ceea ce intotdeauna m-a frapat la reprezentantii acestor institutii pe care i-am intalnit pe parcursul a aproape 9 ani de serviciu public a fost totala lor inadecvare la rolul pe care ar fi trebuit sa si-l asume.

SRI si SIE ar fi trebuit sa permita sa raspundem, cu un grad rezonabil de probabilitate, daca nu cumva cu certitudine, la unele intrebari esentiale”, scrie Cătălin Avramescu.

Întrebările cheie la care ar trebui să răspundă serviciile secrete

„Ce activitati au serviciile secrete ruse in Romania? Care este nivelul lor de penetrare, care sunt tintele specifice si obiectivele? Niciodata, in acesti ani, SRI si SIE nu mi-au furnizat nici un gram de informatie despre acest subiect. Nici mie si nici oficialilor cu care am interactionat.

Care sunt vulnerabilitatile Romaniei in materie de terorism? Cine si ce face pentru sporirea securitatii reale in spatiul public? Iarasi, nimic. Zero.

Am dat doar doua exemple dintr-o lista lunga de probleme specifice. Ideea este clara. Ca oficial al statului roman, de la aceste servicii (SRI si SIE), nu am primit nimic, niciodata, cat de cat folositor. Indiferent ce.

Ajunsi in acest punct, intrebarea legitima este desigur: ce fac aceste servicii?
Eu nu spun ca nu exista acolo unii care isi indeplinesc atributiile de serviciu. Problema este daca institutiile acestea, ca atare, fac ceva util.

Romania a fost jefuita la trei maini in timp ce aceste servicii „vegheau”.

Scandalurile de coruptie in care au fost implicati membri au serviciilor secrete si politisti s-au tinut lant. Amintesc doar cazul, foarte grav, de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor, care se transformase, conform acuzatiilor procurorilor, intr-o oficina a Mafiei.

Tot felul de infractori odiosi au acaparat pozitii importante in stat. Au „disparut” contracte de miliarde de euro. Au fost secretizate afaceri care au ruinat bugetul. Dosarele Securitatii au fost dosite.

Sub pretextul apararii „interesului national”, SRI si SIE (create in 1990 de regimul autoritar al lui Ion Iliescu pentru a proteja interesele Securitatii) au acaparat resurse uriase. Generalii si-au luat vile, coloneii si-au facut firme, toti si-au luat „dottorate”. Iar jaful a continuat.

Cine sa ii controleze? Un Parlament populat cu infractori? A fost nevoie de arestarile operate de DNA pentru ca publicul sa afle ca sefii „serviciilor” stateau la cafele cu personaje penale.

SRI si SIE trebuie desfiintate. In locul acestora trebuie infiintat un adevarat serviciu de informatii.

Vreau sa fiu bine inteles. Nu subscriu la ideea, vehiculata de unii politicieni (din toate partidele actuale), dupa care „binomul” a subminat Justitia. Dimpotriva, cred ca nici Justitia si nici serviciile secrete nu si-au facut datoria. Daca si-ar fi facut-o, nu am mai fi avut raufacatori la conducerea institutiilor statului.

Nu cred ca suspectii sunt tratati abuziv, ci dimpotriva, cred ca au excesiv de multe „drepturi”. Ma intreb de ce multi dintre acestia sunt in libertate, fac declaratii obraznice la televiziune sau primesc pedepse mici.

Criticile mele nu izvorasc nici dintr-un pacifism deplasat. Cred ca avem nevoie de un veritabil serviciu de informatii. Bine finantat, cu personal bine pregatit, cu atributii extinse si cu legaturi solide cu serviciile din statele aliate (in primul rand, din Statele Unite si din Regatul Unit).

Insa SRI si SIE nu sunt servicii de informatii, ci asociatii de interese. Daca clasa politica din Romania arata cum arata – oarba si lacoma – este si vina acestora. Este momentul unei reforme profunde, care sa lase in urma institutiile „socialismului de tranzitie” al regimului Iliescu si care sa ne ridice la standardele statelor occidentale”, conchide Cătălin Avramescu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce