Fostul şef al CNAS: Ponta are atitudine de procuror stalinist. Criza morfinei, provocată de MS

Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS, care a demisionat luni din funcţie, a declarat în exclusivitate pentru România TV că nu există o criză a medicamentelor şi că declaraţiile premierului Ponta sunt iresponsabile, subliniind faptul că acesta are o atitudine de "procuror stalinist".

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 18:11
Fostul şef al CNAS: Ponta are atitudine de procuror stalinist. Criza morfinei, provocată de MS

„Să vă spun un secret. Până acum şase ani am fost membru PSD. Într-un fel sunt traseist, dar am plecat exact pentru tipul acesta de comportament a domnului ministru: pentru minciună, impostură şi incompetenţă ale celor care se aflau la conducerea PSD. Aceste mecanisme au revenit. Nu e posibil ca prim-ministrul să vină cu nişte afirmaţii iresponsabile, pe nişte mecanisme negociate cu FMI„, a declarat Lucian Duţă, fostul preşedinte CNAS.

 Victor Ponta a făcut luni acuzaţii dure la adresa fostului preşedinte CNAS.

„Am semnat ordinele necesare privind eliberarea din funcţie a lui Lucian Duţă, aflând cu indignare faptul că înainte de a pleca domnul Duţă a creat o nouă problemă, trimiţând facturile referitoare la încasarea taxei de clawback, care ne poate pune in situaţia de a rămâne fără medicamente… Vasile Cepoi a reuşit să dialogheze şi să stabilizeze situaţia, dar această atitudine este ilegală şi voi cere ministerului Sănătăţii şi organelor în drept să cerceteze toate activitaţile lui Duţă”, a declarat luni premierul Victor Ponta.

Lucian Duţă a replicat la România TV că declaraţia lui Ponta este „o minciună sfruntată. CNAS şi preşedintele CNAS au aplicat legea. E o ordonanţă care obligă CNAS să transmită producătorilor de medicamente dările pe care le au faţă de statul român. Nu am făcut decât să aplicăm legea. Facturile au fost trimise încă de vineri. Principalul pericol pe care-l întrevăd e presiunea pieţei farmaceutice asupra Guvernului. Mecanismele de presiune a pieţei farmaceutice sunt foarte dure (…) Nu există nicio criză a medicamentelor”.

Lucian Duţă a catalogat atitudinea lui Victor Ponta drept „stalinistă”.

„Ponta nu s-a trezit de pe vremea când era procuror şi cerceta pe toată lumea. Are atitudine procuror stalinist. Suntem în România anului 2012 şi există instituţii ale statului care au controlat, controlează şi vor controla activitatea CNAS„, a mai precizat acesta.

Cât despre criza citostaticelor, Lucian Duţă a declarat că vina o poartă funcţionarii din ministerul Sănătăţii.

„Criza citostaticelor este un eveniment indus de mass-media, au fost interese. Faptul că nu a existat un tip de morfină nu intră în competenţa CNAS. Singurii vinovaţi în criza morfinei sunt reprezentanţii ministerului Sănătăţii. Nu am putut să spun atunci din motive politice. Acum pot să o spun public. Sunt cei care trebuiau să dea avizele de import companiei importatoare de morfină. Nu sunt membri PDL. Sunt funcţionari în minister”, a mai precizat fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă.