Fostul şef al contraspionajului din CIA vede potrivită unirea Moldovei cu România. „Ar fi o mişcare inteligentă!”

James Olson, fost şef al contraspionajului din CIA, susţine că Moldova ar trebui să se unească cu România ca să iasă de sub influența Rusiei.

28 mart. 2023, 22:56
Fostul şef al contraspionajului din CIA vede potrivită unirea Moldovei cu România. „Ar fi o mişcare inteligentă!”
Fostul şef al contraspionajului din CIA vede potrivită unirea Moldovei cu România. "Ar fi o mişcare inteligentă!"

Fostul şef al contraspionajului din CIA vede potrivită unirea Moldovei cu România. James Olson a declarat că Vladimir Putin este un criminal de război. „Este o persoană foarte periculoasă pentru stabilitatea în lume şi pentru pace şi probabil că situaţia va continua mulţi ani”, a declarat James Olson la Antena 3.

Acesta a precizat că este grav că Vladimir Putin trimite arme în Belarus, iar Moldova este o ţintă potenţială: „Ne înspăimântă disperarea lui Putin atunci când se confruntă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina şi poate recurge la acţiuni iraţionale, inclusiv folosirea de arme nucleare strategice sau tactice. Este o ameninţare gravă”.

Citeşte şi: Rusia, gata să intervină militar pentru Transnistria. Serghei Lavrov acuză Ucraina că încearcă să provoace un război în Rep. Moldova

James Olson crede că, în actualele condiţii, Moldova să discute despre reunificarea cu România. „Cred că este momentul potrivit, pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem. Este clar că fie prin Transnistria sau din alte locuri, Rusia poate ataca Moldova. Ştim că serviciile de informaţii ruseşti au încercat să o răstoarne pe doamna preşedintă Maia Sandu. Nu cred că o discuţie despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mişcare inteligentă din partea Moldovei şi a României”, a spus fostul şef al contraspionajului din CIA

Reunificarea nu va fi însă un lucru uşor, avertizează americanul. „Am văzut ce spune Serghei Lavrov când ameninţă Moldova cu distrugerea dacă se uneşte cu România şi intră în NATO. Din punct de vedere etnic, cultural şi lingvistic sunt aceleaşi persoane şi soluţia aceasta ar fi foarte bună pentru securitatea regională. Aceasta ar însemna şi că apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România”, susţine James Olson, care crede că SUA, ţările din NATO şi Uniunea Europeană ar sprijini o asemenea decizie.

Citeşte şi: Maia Sandu a promulgat legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română

„Cred că Vladimir Putin nu ar dori să atace Moldova, dacă s-ar uni cu România şi ar deveni un stat mai mare membru al NATO. Pentru că pierde războiul din Ucraina şi are destule probleme pe care trebuie să le rezolve acum cu armata ucraineană şi ultimul lucru pe care l-ar face ar fi să atace NATO. NATO nu s-a ferit să arate că ar sprijini România în eventualitatea unui atac din partea Rusiei”, a încheiat James Olson.