Rusia, gata să intervină militar pentru Transnistria. Serghei Lavrov acuză Ucraina că încearcă să provoace un război în Rep. Moldova

Serghei Lavrov s-a enervat, din nou. Șeful diplomaților de la Moscova nu suportă să vadă că Republica Moldova se îndepărtează din ce în ce mai mult de influența Kremlinului. 

28 mart. 2023, 22:25
Rusia, gata să intervină militar pentru Transnistria. Serghei Lavrov acuză Ucraina că încearcă să provoace un război în Rep. Moldova

Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, susține că Republica Moldova urmează o politică „vădit antirusească și antitransnistreană”. Astfel, diplomatul lui Vladimir Putin a lansat noi amenințări voalate. În acest context, Lavrov a avertizat că Rusia „poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din Transnistria”.

„În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei”, a declarat Lavrov, potrivit presei internaționale.

„În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Kolbasna”, a adăugat Lavrov, cu referire la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) , care ocupă de ani de zile teritoriul Republicii Moldova.

„Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile”, a afirmat Lavrov. „Noi credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el”, a mai adăugat ministrul.

 

Ucraina își dorește extinderea conflictului, în Republica Moldova, acuză Serghei Lavrov

 

În cadrul aceluiaşi interviu, diplomatul a acuzat regimul Zelenski de provocarea unui nou conflict, în Moldova, prin intermediul Transnistriei. Astfel, potrivit lui Lavrov, Ucraina e pregătită să folosească inclusiv forța.

„Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri ‘5+2’”, a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, „arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar”, conform TASS, citat de Agerpres.

„Dacă vorbim despre situaţia în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedinta Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”, a declarat Lavrov în interviul pentru TASS.