Fostul şef al DGIPI: Nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost într-adevăr adus în România

Fostul şef al DGIPI Virgil Ardelean, care şi-a dat demisia în 2006, în urma scandalului privind fuga lui Omar Hayssam din România, a declarat vineri, că nu ştie dacă sirianul a fost într-adevăr adus în România.

19 iul. 2013, 09:01
Fostul şef al DGIPI: Nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost într-adevăr adus în România

Nici nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost adus în România. Eu sunt demult plecat din Bucureşti şi nu mai am nicio legătură cu probleme de acest gen„, a spus Virgil Ardelean, potrivit Mediafax.

Virgil Ardelean şi-a depus demisia din funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) pe 20 iulie 2006, împreună cu şefii SRI şi SIE Radu, Timofte şi Gheorghe Fulga, în urma scandalului privind fuga din ţară a sirianului Omar Hayssam, în timp ce era judecat pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad. Tot atunci şi-a dat demisia şi procurorul general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se arăta în comunicatul transmis vineri dimineaţă de Administraţia Prezidenţială.

CITEŞTE ŞI: Omar Hayssam şi dosarul de terorism privind RĂPIREA JURNALIŞTILOR ROMÂNI în Irak

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

CITEŞTE ŞI: Omar Hayssam nu va mai fi dus în faţa instanţei. Află ce se va întâmpla cu omul de afaceri sirian