Fostul şef al FBI, James Comey, audiat în Senat: „Trump a spus minciuni, pur şi simplu minciuni” UPDATE

Președintele Comitetului pentru Informații din Senatul american, republicanul Richard Burr, a declarat joi la începutul audierii fostului director al FBI demis de președintele Donald Trump, James Comey, că americanii ar trebui să afle versiunile fiecăruia dintre aceștia din urmă despre controversata chestiune ce privește investigarea posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, transmite Reuters.

08 iun. 2017, 14:54
Fostul şef al FBI, James Comey, audiat în Senat: „Trump a spus minciuni, pur şi simplu minciuni” UPDATE

UPDATE: 21:12:  Președintele Donald Trump nu este un mincinos, a reacționat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, după ce la o conferință de presă a fost întrebată despre afirmația fostului director al FBI, James Comey, care l-a acuzat pe Trump că a ‘mințit (…)Pot afirma cu certitudine că președintele nu este un mincinos și chiar mă simt jignită de această întrebare’, a spus purtătoarea de cuvânt.

Fostul director FBI, James Comey, a declarat joi în faţa membrilor Comisiei pentru Informaţii a Senatului, că preşedintele are dreptul să concedieze directorul Biroului Federal de Investigaţii în orice moment, în cursul mandatului de zece ani al acestuia. Însă Trump a spus ”minciuni, pur şi simplu minciuni”, a mai spus el. 

‘Poporul american trebuie să audă versiunea dumneavoastră, la fel cum trebui să o audă și pe cea a președintelui’, a spus Burr, adresându-se lui Comey.

‘Vom stabili faptele, separat de speculațiile extravagante, și le vom prezenta poporului american pentru a le evalua singur’, a mai subliniat el la începutul audierii.

Potrivit Associated Press, Comey a acuzat de asemenea administraţia Trump că l-a ”defăimat” pe el şi FBI-ul. Comey se află sub jurământ.

Comey a declarat în deschiderea audierii sale că explicaţiile administraţiei cu privire la acuzarea sa i-au creat confuzie şi l-au îngrijorat. Această declaraţie l-ar fi făcut pe Trump să îl demită. Comey nu a spus însă care sunt aceste minciuni.

Citeşte şi Beţie la audierea fostului şef al FBI, James Comey: Votcă rusească, Cocktail „impeachment” şi „covfefe”

Fostul şef al FBI a spus de asemenea că preşedintele Donald Trump l-a lăudat în multe rânduri pentru că face o treabă bună. Comey i-a spus lui Trump că intenţiona să-şi ducă până la capăt mandatul de zece ani.

Comey este audiat în Comisia pentru Informaţii a Senatului, iar acestea sunt primele declaraţii pe care le face de când a fost destituit pe 9 mai, în timp ce conducea o anchetă FBI cu privire la o eventuală coordonare între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

Fostul director FBI urmează să povestească o serie de interacţiuni cu preşedintele Trump până să fie concediat.

Este vorba, între altele despre o cină în cursul căreia afirmă că Trump i-a cerut să-i fie loial şi despre o conversaţie privată la Casa Albă, câteva săptămâni mai târziu, în care spune că miliradarul i-a cerut să pună capăt anchetei cu privire la fostul său consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Președintele Comitetului Senatului american insistă să fie ascultată și versiunea lui Trump

Președintele Comitetului pentru Informații din Senatul american, republicanul Richard Burr, a declarat joi la începutul audierii fostului director al FBI demis de președintele Donald Trump, James Comey, că americanii trebui să afle versiunile fiecăruia dintre aceștia din urmă despre controversata chestiune ce privește investigarea posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, transmite Reuters.

‘Poporul american trebuie să audă versiunea dumneavoastră, la fel cum trebui să o audă și pe cea a președintelui’, a spus Burr, adresându-se lui Comey. ‘Vom stabili faptele, separat de speculațiile extravagante, și le vom prezenta poporului american pentru a le evalua singur’, a mai subliniat el la începutul audierii.

Pe de altă parte, Comey a admis joi în fața respectivului comitet că a lăsat să se scurgă în presă, prin intermediul unui prieten, notele sale consemnate după discuțiile avute cu Trump și în care sintetizează unele puncte importante ale acestor conversații.

Fostul director al FBI a susținut că a decis să transmită aceste note presei după ce Trump l-a amenințat că va publica înregistrările convorbirilor avute cu el.