Fostul şef ANOFM, Silviu Bian, acuzat de luare de mită: Sunt nevinovat

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian le-a cerut joi judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să dispună cercetarea lui în stare de libertate, arătând că este nevinovat şi că se angajează să nu influenţeze în niciun fel ancheta procurorilor DNA în cazul în care va fi lăsat liber.

RomaniaTV.net
20 oct. 2011, 12:27
Fostul şef ANOFM, Silviu Bian, acuzat de luare de mită: Sunt nevinovat

Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul fostului şef al ANOFM Silviu Bian la decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunal în dosarul în care este acuzat că a luat mită de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM ca să îi păstreze în funcţii.

Silviu Bian le-a spus judecătorilor că el nu a fost funcţionar public, ci demnitar de stat şi că se angajează să nu influenţeze în niciun fel ancheta procurorilor dacă instanţa va permite ca el să fie cercetat în libertate.

„Eu n-am fost funcţionar public, am fost demnitar de stat. Eu mă angajez să nu influenţez în vreun fel ancheta. Nu o să iau legătură cu absolut nimeni care are legătură cu acest dosar şi voi respecta întru totul indicaţiile instanţei”, le-a spus Bian judecătorilor, în ultimul său cuvânt.

Apărătorul acestuia, Cristian Ene, a arătat că există mai multe potenţiale vicii de procedură în ceea ce priveşte ordonanţa de reţinere a clientului său şi a probelor care îl vizează. Avocatul a precizat că în ordonanţa de reţinere anchetatorii nu ar fi menţionat temeiul juridic pentru care dispus reţinerea clientului său şi nu ar fi soluţionat conform legii plângerea făcută ad hoc de apărare, la momentul constatării acestui viciu procedural. Din acest motiv, în opinia avocatului, ordonanţa de reţinere ar fi nulă.

Un alt potenţial viciu invocat de avocat a fost acela că interceptările în cazul clientului său ar fi „fracţionate” şi nu relevă discuţiile reale şi integrale purtate între clientul său şi denunţătorul Ristea.

Totodată, avocatul a arătat că afirmaţia denunţătorului „sunt ăia… ştiţi dumneavoastră” ar reprezenta de fapt răspunsul acestuia la întrebarea lui Bian „Cine sunt angajaţii din proiect?”.

Avocatul a reafirmat că interceptările depuse până la acest moment la dosar „sunt secţionate”, arătând în plus că procurorii nu au o dovadă clară a unei înţelegeri dintre denunţător şi Bian de colectare a unor sume de bani de la angajaţi.

În replică, procurorul DNA le-a cerut judecătorilor menţinerea deciziei Tribunalului, arătând că „Silviu Bian a înţeles să deturneze puterea de decizie şi control pe care o avea în vederea obţinerii de venituri ilicite” şi că „circumstanţele personale nu pot duce la alegerea unei alte măsuri decât cea a arestului”.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pe recursul făcut de fostul şef al ANOFM, urmând să decidă dacă va dispune cercetarea acestuia în libertate.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că denunţătorul lui Bian ar fi şi el învinuit în acest dosar, în contextul în care acesta a fost primul „personaj” luat în vizor de anchetatori la denunţurile făcute de mai mulţi angajaţi ai instituţiei. În acest context, denunţătorul le-a relatat anchetatorilor despre solicitările lui Bian şi astfel aceştia au decis să facă un flagrant în cazul fostului şef al ANOFM.

Silviu Bian a fost arestat preventiv în 16 octombrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor Direcţie Naţionale Anticorupţie, Silviu Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM, pentru a cofinanţa posturile.

„În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011”, a informat DNA.

Bian a fost prins în 15 octombrie în flagrant delict, după ce a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediari, în acelaşi scop, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.

Numărul mare al persoanelor ameninţate cu pierderea locului de muncă dacă nu se conformează regulii stabilite de Silviu Bian, perioada mare de timp în care s-a desfăşurat activitatea infracţională, modul repetat şi sumele mari de bani vehiculate denotă pericolul social generat de acesta, arată instanţa Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile

Silviu Bian a fost surprins „în diferite ipostaze suspecte de loc şi timp” cu sume mari de bani pe care nu le poate justifica, iar apărarea conform căreia în punga primită în 15 octombrie se aflau băutură şi cafea, „pe care le-ar fi primit adesea”, nu bani, nu poate fi reţinută, notează instanţa în motivare.

„Potrivit înregistrărilor audio-video, sumele de bani menţionate au fost introduse de R.C. într-o pungă de plastic transparentă, apoi într-o altă pungă de culoare roşie. Înregistrarea ambientală video a relevat continuitatea între momentul introducerii banilor în pungă şi momentul remiterii către inculpat, neexistând dubii cu privire la conţinutul acesteia. În aceste condiţii, nu poate fi primită apărarea inculpatului în sensul că punga pe care recunoaşte că a primit-o de la R.C. nu conţinea bani, ci doar sticle de băutură şi cafea, atenţii pe care «le primea des», mai ales că din înregistrarea video rezultă că R. a împachetat punga de culoare roşie – ceea ce nu ar fi fost posibil dacă în ea se aflau doar sticle”, mai consemnează judecătorul în documentul citat.

Silviu Bian l-a întreabat pe denunţător ce are „acolo, în pungă”, cel din urmă răspunzând „vreo optzeci şi două de mii”, Bian transformând imediat suma la 20.000 de euro, după care a spus: „Trebuie să văd exact unde-i pun, că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii”.

Mai mult, se arată în motivarea instanţei, „din interceptările în mediu ambiental rezultă că inculpatul l-a întrebat pe R.C. ce conţine punga, acesta i-a răspuns «sunt ăia…ştiţi dumneavoastră», iar înregistrarea video dovedeşte că inculpatul personal a deschis portiera autoturismului cu care venise şi a pus punga de culoare roşie pe bancheta din spate”.

„Aşa stând situaţia de fapt, nu e greu, ci imposibil de crezut că inculpatul nu a ştiut ce se află în punga respectivă – el susţinând că acolo se aflau doar sticle şi un pachet în care a crezut că era cafea (multă cafea!), mai ales că a căutat mai multe locuri unde să o ascundă, pentru ca în final punga, şi cu sticle şi cu banii marcaţi, în cuantum de fix 82.000 de lei – sumă discutată în birou – să fie descoperită de organele de urmărire penală în portbagajul autoturismului cu care venise inculpatul”, conchide judecătorul privind apărarea fostului secretar de stat.

Totodată, mai arată judecătorul, Silviu Bian l-a avertizat pe denunţător să fie atent, să nu vorbească la telefon, iar când acesta din urmă i-a spus că „unii cam strâmbă din nas”, fostul secretar de stat s-a arătat foarte interesat şi hotărât în reacţii, spunând: „pleacă dacă nu le convine” şi „dacă comentează, afară”.

Premierul Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Inspectorul guvernamental Iulia Cîrcei a fost numită, miercuri, secretar general la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ordonator de credite, până la numirea unui nou preşedinte.